Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024 -

Αφιέρωμα στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, Πολιούχο της Θεσσαλονίκης, στην Pemptousia TV



Στις 26 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ο Άγιος συνδέθηκε με την γενέτειρα του Θεσσαλονίκη, δεν την εγκατέλειψε ποτέ και την προστάτευσε από επιδρομές, λιμούς και λοιμούς. Ναοί και μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και τα θαύματα του Αγίου αγγίζουν τους Ορθόδοξους πιστούς σε όλη την οικουμένη.

Στo on demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε αφιερώματα σε Ιερές Μονές και Ναούς αφιερωμένες στον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη.

  • Ιερά Μονή Καρακαλά – Εκεί όπου ο Άγιος Δημήτριος ανοίγει την κλειδωμένη πόρτα για να βοηθήσει τους πιστούς

Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά βρίσκεται 16 χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο. Η Μονή, αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, πανηγυρίζει στις 26 Οκτωβρίου.

Από τη μία έως τις τρεις κάθε βράδυ τη λένε «η ώρα του Αγίου Δημητρίου» στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά Αργολίδος. Ο Άγιος έχει ακουστεί να περπατάει στον διάδρομο της Μονής, να θυμιάζει. Ο Άγιος προστατεύει τη Μονή του, λέει η Μοναχή Νυμφοδώρα, η οποία μας μιλάει για τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη.

Η Μονή έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιορκία του Ναυπλίου, αλλά και στα χρόνια της Επανάστασης, καθώς ήταν οπλοστάσιο των Αγωνιστών.

Τα αρχεία του μοναστηριού κάηκαν το 1943, όπως και αγιογραφίες και εικόνες, όταν οι Γερμανοί θέλησαν να καταστρέψουν το μοναστήρι και του έβαλαν φωτιά. Το μόνο που δεν κάηκε ήταν το τέμπλο, κατασκευής του 1700.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • Άγιος Δημήτριος Κατοχής Μεσολογγίου

Στον βραχοστύλωτο λόφο της Κατοχής Μεσολογγίου δεσπόζει ο ενοριακός ναός του Αγίου Δημητρίου ο οποίος είναι ο πολιούχος Άγιος του χωριού. Ο ναός υπήρχε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία ιδρύσεως του. Όμως ανοικοδομήθηκε μετεπαναστατικά στις 25 Μαρτίου 1849, επί Βασιλέως Οθωνος, όπως αναγράφεται σε μια μαρμάρινη πλάκα.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • Μοναστήρια της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Δημήτριος των Όπλων και το Θαύμα του Στρατηγού Καραΐσκάκη

Το δια των όπλων θαύμα το οποίο συντελέστηκε το 1821 και αποτέλεσε σταθμό για την απελευθέρωση της Αττικής γης, από τον τουρκικό ζυγό μας περιγράφει ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλούμενος Ρούμπης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Όπλων.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς

Για την ιστορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Κηφισιάς, τον Άγιο Δημήτριο, μας μιλάει ο εφημέριος της Εκκλησίας Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος. Ιδιαίτερη πνευματική αξία για τον Ναό αποτελούν τα Άγια Λείψανα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, καθώς και τα αφιερώματα – δώρα της Βασίλισσας Όλγας στον πολιούχο της πόλης.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Πηγή κειμένου: 

orthodoxianewsagency