Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 -

Βομβαρδιστικό B-2 των ΗΠΑ βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη



«Οι ΗΠΑ με χτύπημα από το υπερσύγχρονο βομβαρδιστικό τύπου stealth έστειλαν μήνυμα στη Μέση Ανατολή», αναφέρει το αμερικανικό CNN, σύμφωνα με το οποίο,  η χρήση από τις ΗΠΑ ενός από τα πιο σημαντικά και κοστοβόρα οπλικά τους συστήματα, του βομβαρδιστικού stealth B-2 εναντίον υπόγειων εγκαταστάσεων πυρομαχικών των Χούθι στην Υεμένη στέλνει μια ηχηρή προειδοποίηση στην Τεχεράνη.

 

Η αποστολή των σπάνιων βομβαρδιστικών B-2 αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων – η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει μόνο 19 από αυτά – για να πλήξει μια ομάδα που δεν διαθέτει ούτε κατά διάνοια αυτό το επίπεδο εξελιγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, φαίνεται εκ πρώτης όψεως σαν υπερβολή, σημειώνει η ανάλυση.

Η Ουάσινγκτον αρκέστηκε να χρησιμοποιήσει όπλα που εκτοξεύονται από αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή για να πλήξει στόχους των Χούθι κατά το περασμένο έτος, έχοντας υποστεί ελάχιστες ή και καθόλου ζημιές στις πλατφόρμες της.

Βομβαρδιστικό stealth B-2

Αλλά τα λόγια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, κατά την ανακοίνωση της επίθεσης ήταν αποκαλυπτικά: «Αυτή ήταν μια μοναδική επίδειξη της ικανότητας των ΗΠΑ να στοχεύουν εγκαταστάσεις τις οποίες οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να κρατήσουν μακριά μας, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά θαμμένες στο υπέδαφος ή οχυρωμένες είναι».

Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για να αποτρέψει επιθέσεις εναντίον αμάχων και των περιφερειακών εταίρων μας».

Με τις δηλώσεις αυτές δείχνει προς το Ιράν με δύο τρόπους, σημειώνει το CNN.

Μεγάλο μέρος των πυρηνικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων διοίκησης της Τεχεράνης θεωρείται ότι βρίσκεται σε υπόγειες εγκαταστάσεις. Και δεν υπάρχει πιο σημαντικός «περιφερειακός εταίρος» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από το Ισραήλ.

Βομβαρδιστικό stealth B-2

Καθώς ο κόσμος αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ για τα πλήγματα του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου, «η Ουάσινγκτον στέλνει μήνυμα στην Τεχεράνη ότι θα ανεχθεί μόνο περιορισμένη περαιτέρω δράση κατά του Ισραήλ».

Η τελευταία πολεμική αποστολή ενός βομβαρδιστικού B-2 που έχει γίνει γνωστή ήταν τον Ιανουάριο του 2017. «Θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι ΗΠΑ περίμεναν περισσότερα από επτά χρόνια -και ένα χρόνο μετά την έναρξη της αντιπαράθεσης με τους Χούθι- για να στείλουν ένα δαπανηρό μήνυμα στην ομάδα αυτή και μόνο», τονίζει το CNN.