Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 -

Εκδήλωση ΕΣΗΕΑ: Παραπληροφόρηση και προπαγάνδα – Πώς η Ευρώπη και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ψευδούς ενημέρωσης



Η παραπληροφόρηση και οι σύγχρονες μορφές προπαγάνδας αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για την κοινωνία και τη δημοσιογραφία στην ψηφιακή εποχή. Μια σημαντική ημερίδα με τίτλο “Παραπληροφόρηση: Σύγχρονες Μορφές Προπαγάνδας & Τρόποι Αντιμετώπισης” θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου 2024, στις 12:00 μ.μ., στην αίθουσα Γεώργιος Καράντζας, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό Ίδρυμα ΕΣΗΕΑ, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO) και του Medialab.

Οι Χαιρετισμοί των Επίσημων Συμμετεχόντων

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της ενημέρωσης και της πολιτικής. Συγκεκριμένα, θα χαιρετίσουν:

  • Δημήτρης Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
  • Ρόνα Κασάπη, Πρόεδρος της Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής Κύπρου
  • Γεώργιος Φράγκος, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου
  • Ευτέρπη Κουτζαμάνη-Δρίλια, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
  • Μαρία Θ. Αντωνιάδου, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος
  • Αλεξία Κουλούρη, Γενική Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ

Η Α’ Ενότητα: Παραπληροφόρηση στην Ευρώπη και στην Κύπρο

Η πρώτη ενότητα της ημερίδας θα επικεντρωθεί σε έρευνες και αποτελέσματα από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO) για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης:

  1. Η Ελλάδα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Παρατηρητηρίων Ψηφιακών Μέσων: Ο Νίκος Σοφής, ερευνητής του ΕΚΕΤΑ, θα παρουσιάσει τα ευρήματα που αφορούν την Ελλάδα.
  2. Η Παραπληροφόρηση στην Κύπρο: Ομιλία από την Αχιλλεία Τσάττρα, δημοσιογράφο και εκπρόσωπο του Fact-Check Cyprus, σε συνεργασία με τον Θάνο Σπίτα, εξωτερικό σύμβουλο της πρωτοβουλίας, που θα συζητήσει τις προκλήσεις της παραπληροφόρησης στο νησί.
  3. Παραπληροφόρηση: Η Ευρωπαϊκή Προσέγγιση: Η Χαριγένη Διακομανώλη, συγγραφέας του «FAKE NEWS: Τα κενά η Ευρώπη», θα αναλύσει την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων.

Η Β’ Ενότητα: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις για την Παραπληροφόρηση

Η δεύτερη ενότητα θα ασχοληθεί με τις θεωρητικές πτυχές και πρακτικές λύσεις απέναντι στην παραπληροφόρηση:

  1. Να Επαναπροσδιορίσουμε την Έννοια της Πληροφορίας: Ο καθηγητής Γιάννης Καρράς θα συζητήσει για την έννοια της πληροφορίας στην εποχή των fake news και την ανάγκη αναθεώρησης της.
  2. Γραμματισμός στα ΜΜΕ: Αντιδράσεις στην Πρόκληση της Παραπληροφόρησης: Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα εξετάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ.
  3. Από τα Fake News στα GenAI: Ο Θανάσης Σαμπράκος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, θα παρουσιάσει περιπτώσεις ψευδών ειδήσεων στον αθλητισμό.
  4. Deepfakes, Κοινή Γνώμη και Πολιτική: Η Μαρίνα Ρήγου, επίκουρη καθηγήτρια του ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, θα εξηγήσει την επίδραση των deepfakes στην κοινή γνώμη και την πολιτική επικοινωνία.

Τι πρέπει να προσέξουμε για τη βελτίωση της ενημέρωσης

Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης απαιτεί συλλογική προσπάθεια, καθώς και τη χρήση σύγχρονων εργαλείων ανάλυσης και επαλήθευσης της πληροφορίας. Η ημερίδα αυτή αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για επαγγελματίες της δημοσιογραφίας, ερευνητές και φοιτητές να μάθουν περισσότερα για τις προκλήσεις και τις λύσεις στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Η παρουσία εξέχοντων επιστημόνων και επαγγελματιών από την Ελλάδα και την Κύπρο δείχνει τη σημασία της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, ειδικά σε περιόδους που η ανάγκη για υπεύθυνη και ακριβή ενημέρωση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες www.esiea.gr, www.morfotikoesiea.gr, και mediamo.eu.