Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 -

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκε το έντυπο της φοροδιαφυγής – Εκπτώσεις έως 50% στα πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα παραδεχτούν ότι έκλεψαν την Εφορία



Έτοιμη προς υπογραφή από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχει η Εφορία τη δήλωση αποδοχής της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για το έντυπο αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου και μείωσης προστίμων, με τη συμπλήρωση του οποίου ο φορολογούμενος αναγνωρίζει την φοροδιαφυγή που έχει διαπράξει και κερδίζει έκπτωση στα πρόστιμα από 25% έως και 50%. 

  • Οι νέες κλιμακωτές εκπτώσεις στα πρόστιμα για όσους παραδέχονται ότι είχαν υποπέσει σε παραβάσεις φοροδιαφυγής ενεργοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου σε εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.
  • Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ και αφού καταβληθεί το 25% της οφειλής το υπόλοιπο 75% μπορεί να εξοφληθεί σε έως 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Στο έντυπο, ο φορολογούμενος συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία, ονοματεπώνυμο,  ΑΦΜ, αντικείμενο εργασιών, στοιχεία διεύθυνσης και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και τα στοιχεία του νόμιμου ή φορολογικού εκπροσώπου και στη συνέχεια υπό μορφή υπεύθυνης δήλωσης αποδέχεται: την κύρια οφειλή, την έκπτωση στα πρόστιμα, την καταβολή του 25% του βεβαιωθέντος φόρου μέσα σε τρεις ημέρες και τη ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε συγκεκριμένο αριθμό δόσεων.

Το ποσοστό της έκπτωσης στα πρόστιμα διαμορφώνεται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεσή του (κοινοποίηση του φόρου, Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή Διοικητικά Δικαστήρια). Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Το «bonus» με το «κούρεμα» των προστίμων αφορά αυτούς που θα παραδεχτούν τις φορολογικές παραβάσεις μετά τον έλεγχο και δεν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν τον φόρο.
    Το νέο πλαίσιο έρχεται να αντικαταστήσει την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που λειτουργεί την τελευταία τριετία και εκδικάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στα δικαστήρια με τη διαφορά ότι η όλη διαδικασία με τις εκπτώσεις στα φορο -πρόστιμα θα είναι πλέον αυτοματοποιημένη.
  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση από τους ελεγκτές του σχετικού φόρου που προκύπτει.
    Σήμερα ισχύει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.
  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση του φόρου, αλλά πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
  • Μειώνεται έως 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, και: έως και 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.
  • Το χρονικό όριο για τους ελέγχους έχει επεκταθεί κατά 6 μήνες, με αποτέλεσμα εάν και σ’ αυτό το διάστημα δεν έχει ολοκληρωθεί η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Συγκεκριμένα, η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου ορίζεται σε έως ένα έτος και μπορεί να παραταθεί άπαξ κατά έξι μήνες. Προϋπόθεση χορήγησης της παράτασης είναι η έναρξη της ελεγκτικής διαδικασίας εντός της αρχικής διάρκειας του φορολογικού ελέγχου. Περαιτέρω παράταση μέχρι έξι ακόμη μήνες είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που αιτιολογούνται ειδικώς.

Μόνο αν από τον μέχρι τότε έλεγχο προκύψει πιθανότητα ποινικώς κολάσιμης φοροδιαφυγής, επιτρέπεται, με απόφαση του διοικητή, κατόπιν εισήγησης του προϊσταμένου της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας, παράταση της διάρκειας του ελέγχου μέχρι οκτώ ακόμη μήνες από τη λήξη της προθεσμίας. Αν δεν ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος εντός των προθεσμιών, δεν επιτρέπεται νέος έλεγχος που να καλύπτει το αντικείμενο της αρχικής εντολής.

  • Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η άμεση είσπραξη των φόρων και των προστίμων που καταλόγισαν οι ελεγκτικές αρχές, καθώς και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από πιθανές προσφυγές κατά του Δημοσίου.