Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 -

Αυτή είναι η ποσότητα βρώμης που πρέπει να καταναλώσετε για να μειώσετε τη χοληστερίνη



Η βρώμη είναι ένα δημητριακό το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (αδιάλυτες και διαλυτές).

Είναι από τις πιο πλήρεις και θρεπτικές τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση της εντερικής διέλευσης και την μείωση της χοληστερίνης.

Επίσης επιβραδύνει την πέψη και αυξάνει τον κορεσμό και επομένως μας βοηθά να αποφεύγουμε τα σνακ. Επιπλέον, η βρώμη είναι πλούσια σε φώσφορο, θειαμίνη, μαγνήσιο και ψευδάργυρο και παρέχει βιταμίνες, όπως Β6 και Ε, καθώς και ποιοτική (φυτική) πρωτεΐνη, επίσης περιέχει αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις επιπτώσεις της πολυπόθητης φλεγμονής.

Η Marian García (@boticariagarcia), γιατρός Φαρμακευτικής και Διατροφής, μιλώντας στο telva.com, επιβεβαίωσε ότι η βρώμη βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης. «Η βήτα-γλυκάνη, ένας τύπος διαλυτών φυτικών ινών, βρίσκεται φυσικά στη βρώμη» η οποία σχηματίζει ένα «ιξώδες τζελ» στα έντερα μας, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερίνης από τον οργανισμό.

Φωτογραφία/PexelsΦωτογραφία/Pexels

Η ποσότητα βρώμης που μειώνει τη χοληστερίνη

Επιπλέον, τα χολικά οξέα (ενώσεις που χρησιμοποιεί το σώμα για την πέψη των λιπών) παγιδεύονται επίσης σε αυτό το «τζελ». Αυτό που συμβαίνει τότε είναι ότι το συκώτι μας θα χρειαστεί να καταναλώσει περισσότερη χοληστερόλη για να παράγει χολικά οξέα, τα οποία θα μειώσουν επίσης τη χοληστερόλη του αίματος με αυτόν τον τρόπο.

Πόση βρώμη πρέπει να τρώμε την ημέρα; Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) δηλώνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε περίπου με 75 γραμμάρια βρώμης η οποία απαντάται επίσης στο κριθάρι, το καλαμπόκι, το σιτάρι και σε άλλα τρόφιμα.

 

Πλιγούρι βρώμης για πρωινό

Χωρίς αμφιβολία, το πρωινό είναι η ιδανική στιγμή για να φάτε πλιγούρι. Γίνεται εύκολα και γρήγορα καθώς μπορείτε απλά να το αναμίξετε με γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα ώστε να έχετε ενέργεια όλο το πρωί. Μπορείτε όμως να ετοιμάσετε και τον κλασικό χυλό (ανακατέψτε τη βρώμη με γάλα ή φυτικό ρόφημα και ζεστάνετε) ή μια κρύα πουτίγκα (αφήνοντας τη να ξεκουραστεί όλη τη νύχτα).

Φωτογραφία/PexelsΦωτογραφία/Pexels

Μια άλλη επιλογή για να απολαύσετε τη βρώμη είναι να ετοιμάσετε τηγανίτες ή ακόμα και βάφλες με την παρακάτω συνταγή από το @futurlife21.

 
  • 200 γραμμάρια νιφάδες βρώμης,
  • 1 φάκελος μαγιά,
  • 120 γραμμάρια χουρμάδες χωρίς κουκούτσι,
  • 60-80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
  • 2 αυγά,
  • 250 ml γάλα ή φυτικό ρόφημα,
  • 10 σταγόνες βανίλιας
  • και 1 πρέζα του αλατιού.
 Βήμα βήμα:
  • Ρίξτε τις νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ μέχρι να διαλυθούν πλήρως.
  • Προσθέστε το ελαιόλαδο, τα αυγά, το αλάτι, το άρωμα βανίλιας, τη μαγιά και τους στραγγισμένους χουρμάδες (προηγουμένως ζεσταμένα στο φούρνο μικροκυμάτων με νερό για 2 λεπτά) και χτυπήστε στη μέγιστη ισχύ.
  • Ζεσταίνουμε τη βαφλιέρα και προσθέτουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο απλώνοντάς το με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Ρίχνουμε λίγη ζύμη και ψήνουμε.

Οι βάφλες είναι έτοιμες και μπορείτε να τις απολαύσετε με γιαούρτι, φρούτα και ξηρούς καρπούς, σοκολάτα.