Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 -

ΟΟΣΑ: Μειώστε δαπάνες, αυξήστε φόρους



Ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους, με στόχο τη μείωση του χρέους και τη βελτίωση των δημοσιονομικών τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικές οικονομικές προκλήσεις.

Εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 θα υποχωρήσει στο 5,4% το 2024 και στο 3,3% το 2025

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι μεγάλες οικονομίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Στις νέες Ενδιάμεσες Οικονομικές Προβλέψεις του, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται και η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στο 3,2% το 2024 και το 2025.

Αυτό αναμένεται να δώσει στις κεντρικές τράπεζες περιθώριο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αν και ο χρόνος και ο ρυθμός αυτών των μειώσεων θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ προτρέπει τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό των δαπανών και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, ώστε να ανασυγκροτήσουν τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας, χωρίς να καταφύγουν σε προγράμματα λιτότητας.

Εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στους στόχους των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες οικονομίες της G20 μέχρι το τέλος του 2025. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 θα υποχωρήσει στο 5,4% το 2024 και στο 3,3% το 2025, από 6,1% το 2023.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να παραμείνει σταθερή στο 3,2% το 2024 και το 2025, με την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και τη λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική να ενισχύουν τη ζήτηση. Στην ευρωζώνη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,7% το 2024 και στο 1,3% το 2025, με την οικονομική δραστηριότητα να στηρίζεται από την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων και τη βελτίωση της πρόσβασης σε πιστώσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει το 2,6% το 2024 και το 1,6% το 2025.

Κίνδυνοι

Μεταξύ των σημαντικών κινδύνων, ο ΟΟΣΑ αναφέρει τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τις εμπορικές συγκρούσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τις επενδύσεις και να αυξήσουν τις τιμές εισαγωγών. Η ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς η αγορά εργασίας υποφέρει, ενώ αποκλίσεις από την αναμενόμενη ομαλή πορεία του αποπληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται και οι πιέσεις στην αγορά εργασίας χαλαρώνουν περαιτέρω, θα πρέπει να συνεχιστεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, ο χρόνος και το εύρος των μειώσεων πρέπει να υπολογιστούν προσεκτικά, ώστε να διασφαλιστεί η διαρκής συγκράτηση των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων.