Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025 -

Οι ιδιοκτήτες ενδέχεται να πληρώσουν ακόμη και μερικές χιλιάδες ευρώ για την πυροπροστασία των ακινήτων



Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τον πρόσφατο νόμο  για την πυροπροστασία των ακινήτων με βάση τον οποίο επιβάλλει στους ιδιοκτήτες να προβούν σε σημαντικές αλλαγές στα σπίτια τους, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ.

Η κυβέρνηση  απαιτεί από πολίτες να πληρώσουν ένα τεράστιο ποσό για παρεμβάσεις οι οποίες όπως αναφέρουν και ειδικοί επιστήμονες, μπορεί είναι όχι μόνο ακατάλληλες αλλά και επικίνδυνες.

Η ανακοίνωση της διπλής παράτασης για τους υπόχρεους -έως τις 30 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα και ως τις 21 Ιουνίου για τα ακίνητα κοντά σε δάση δεν λύνει το πρόβλημα ως προς τις παρεμβάσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, απλά τους δίνει λίγο χρόνο για να προλάβουν να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους.

Όσοι τα καθαρίσουν θα πρέπει να το δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα (akatharista.apps.gov.gr) που επιτέλους η κυβέρνηση δεήθηκε να την θέσει σε λειτουργία.

Στην περίπτωση ιδιοκτητών κτισμάτων κοντά ή μέσα σε δάση, θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία- διαχειριστή (τεχνικό επιστήμονα) για την υποβολή του Εντύπου Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και της Τεχνικής Έκθεσης με τα συνοδευτικά τους στοιχεία.

Η λειτουργία της πλατφόρμας του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» όπου θα υποβάλλονται οι δηλώσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, εκκρεμεί και οι δηλώσεις θα κατατίθενται στους οικείους δήμους από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που θα τις συντάξουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών.

Το κόστος σύνταξης της έκθεσης ξεκινά από τα 150 ευρώ -αν πρόκειται για μια κατοικία– και κυμαίνεται ανάλογα με την έκταση του ακινήτου και των χαρακτηριστικών που θα εντοπίσει ο τεχνικός επιστήμονας. Με τη μέση τιμή για τα περισσότερα ακίνητα της χώρας να κυμαίνεται μεταξύ 400-500 ευρώ, το κόστος μπορεί και να φτάσει ή να ξεπεράσει και τις 5.000 ευρώ για ιδιαίτερες περιπτώσεις ακινήτων, όπως για παράδειγμα βιομηχανίες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επιχείρησε χθες, μιλώντας στο East Mediterranean Gas Forum (όπου ανακοίνωσε και την παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις πυροπροστασίας) να καθησυχάσει ενόψει Ευρωεκλογών, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό, φέτος που ο χειμώνας ήταν παρά πολύ θερμός και έχουμε μειωμένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, να υπάρξουν αυτοί οι καθαρισμοί και τα κλαδέματα γύρω από τα σπίτια και να απομακρυνθούν οι καύσιμες ύλες.

Γιατί μέσα στα οικόπεδα είναι λογικό ότι δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος, είναι δουλειά των ιδιοκτητών να φροντίσουν για την πυροπροστασία μέσα στο οικόπεδο τους και γύρω από το κτίριο τους».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να μπουν πρόστιμα, είναι να έχουμε την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν και οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις σχετικές εκθέσεις ότι ο κανονισμός προβλέπει ενδεικτικά δράσεις. Θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτιρίων. Η έμφαση η δική μας είναι στο να γίνει η προετοιμασία. Τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός».

Υπενθυμίζεται ότι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο υποχρεωτική είναι η εφαρμογή μόνο των διατάξεων προληπτικής πυροπροστασίας.

Με λίγα λόγια η «λυπητερή» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα έρθει του χρόνου όταν και θα πρέπει να έχουν «κόψει τους λαιμούς τους» να βρουν λεφτά για να κάνουν ότι τους έχει επιβληθεί.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν την πρόσβαση στο ακίνητο, τη δημιουργία ζωνών προστασίας, την αποθήκευση υλικών, τον τακτικό καθαρισμό και την εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης και συγκεκριμένα:

– Τον καθαρισμό της πρόσβασης στο ακίνητο από καύσιμες ύλες.

– Τον τακτικό καθαρισμό, που περιλαμβάνει το καθάρισμα δέντρων και θάμνων από ξερά χόρτα, καθώς και το κλάδεμα, την αραίωση της εύφλεκτης δενδρώδους βλάστησης, την κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, τον καθαρισμό εδάφους από πευκοβελόνες κ.ά.

– Τη μεταφορά σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο των υλικών που αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα, απορρίμματα και άλλα υλικά.

– Τον έλεγχο και τη συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, τον καθαρισμό στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.

– Τον σχεδιασμό των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας γύρω από το κτίριο. Πρόκειται για ζώνες ελάχιστου πλάτους δέκα μέτρων σε τρία επίπεδα, με στόχο να επιβραδύνουν τον ρυθμό της πυρκαγιάς και να επιτρέπουν την πρόσβαση των πυροσβεστών και των οχημάτων τους.

– Και τη σύνταξη από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

– Για τα υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η διατήρηση νομίμως εγκατεστημένων υφιστάμενων υπέργειων δεξαμενών αερίων καυσίμων μέχρι τις 31.12.2030.