Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 -

Το γνωρίζατε; – Να γιατί «τρέχει» η μύτη μας όταν αναπνέουμε παγωμένο αέρα



Σίγουρα έχει τύχει και σε εσάς, μόλις εκτεθείτε στον παγωμένο αέρα του χειμώνα να ξεκινήσει να «τρέχει» η μύτη σας, με αποτέλεσμα να αναρωτιέστε αν σας «τριγυρνάει» κάποια ίωση.

Είναι μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση, απαντά η Dr. Deborah S. Clements, καθηγήτρια Οικογενειακής & Κοινοτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.

 
 

Όταν εισπνέουμε, η μύτη μας θερμαίνει τον αέρα και του προσθέτει υγρασία, ώστε ύστερα να προχωρήσει ομαλά προς τους βρόγχους και τους πνεύμονες.

Η υγρασία προστίθεται στον αέρα με τη μορφή της βλέννας. Όταν, όμως, ο αέρας είναι παγωμένος και ξηρός, ερεθίζει το εσωτερικό τοίχωμα της μύτης.

Σε τέτοια περίπτωση οι ρινικοί αδένες σπεύδουν να αυξήσουν την παραγωγή βλέννας για να διατηρήσουν το τοίχωμα της μύτης υγρό.

Η αύξηση αυτή προκαλεί το συνάχι, το οποίο μάλιστα μπορεί να φθάσει στο σημείο να στάζουν από τη μύτη μεγάλες στάλες διαυγούς υγρού.

Για να το αποφύγετε, να τυλίγετε ένα κασκώλ γύρω από τη μύτη και το στόμα σας, ώστε να εισπνέετε πιο ζεστό αέρα, συνιστά η Dr. Clements.

Και σύμπτωμα ίωσης

Μην ξεχνάτε, πάντως, ότι το συνάχι αποτελεί ένα από τα τυπικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και άλλων ιώσεων. Αυτού του είδους οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πιο συχνές τον χειμώνα, επειδή οι ιοί που τις προκαλούν έχουν εποχικότητα. Επιπλέον, περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς, κλειστούς χώρους, όπου η μετάδοσή τους διευκολύνεται.

Οι υπαίτιοι ιοί μεταδίδονται επίσης με το άγγιγμα κοινόχρηστων, μολυσμένων αντικειμένων (π.χ. χειρολαβές, χερούλια, πόμολα, κουμπιά ανελκυστήρων κ.λπ.).

Επομένως, να πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας. Να απολυμαίνετε τις επιφάνειες στο σπίτι και τη δουλειά. Και να βήχετε και να φταρνίζεστε στον αγκώνα σας. Αν, τέλος, παρουσιάσετε συνάχι και άλλα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, καλύτερα είναι να μείνετε στο σπίτι.

Αν το συνάχι σας ταλαιπωρεί, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να σας συστήσει κάποιο μη συνταγογραφούμενο φάρμακα, καταλήγει η Dr. Clements.