Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2025 -

Μια ζεστή σαλάτα με φακές Φαρσάλων και σάλτσα δυόσμου



Υλικά

Για τη σάλτσα δυόσμου

    • 1 φλιτζάνι φυλλαράκια δυόσμου
    • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 1 πιπερίτσα καυτερή
    • 1 κουτ. σούπας μέλι
    • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
    • αλάτι

Για τη σαλάτα

  • 3 φλιτζάνια φακές ψιλές Φαρσάλων, βρασμένες
  • 10-12 μικρές πατατούλες
  • ½ φλιτζάνι φιλέ αμύγδαλου, καβουρδισμένο
  • 6-8 χουρμάδες ξερούς, ψιλοκομμένους (ή 5-6 φρέσκους)
  • 2 μικρά αγγούρια, σε κυβάκια
  • ½ γιαούρτι αραιωμένο με λίγο νερό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Μία διαφορετική φακοσαλάτα με τηγανητές ολόκληρες πατατούλες και πολύ αρωματική σάλτσα δυόσμου. Αν νηστεύετε, μπορείτε να παραλείψετε το γιαούρτι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεκινάτε από τη σάλτσα δυόσμου: Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Δοκιμάζετε το αλάτι και, αν χρειάζεται, προσθέτετε επιπλέον.

Βήμα 2

Πλένετε τις πατατούλες χωρίς να τις καθαρίσετε. Σε βαρύ τηγάνι βάζετε μπόλικο λάδι και μόλις κάψει τηγανίζετε τις πατάτες για 6-7 λεπτά περίπου, σε δυνατή φωτιά, σκεπασμένες. Τις αλατίζετε και συνεχίζετε να τις τηγανίζετε χωρίς καπάκι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Βήμα 3

Προσθέτετε στο τηγάνι και τις βρασμένες φακές και τηγανίζετε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Τις μεταφέρετε σε σαλατιέρα και ανακατεύετε στο μίγμα τα αγγούρια, τα αμύγδαλα και τους χουρμάδες.

Βήμα 4

Περιχύνετε με το γιαούρτι και τη σάλτσα δυόσμου. Σερβίρετε τη σαλάτα για πρώτο πιάτο.

 
πηγή:olivemagazine.gr