Υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, μια ομάδα εργασίας για ανθρωπιστικές υποθέσεις υπέβαλε πρόταση στη Συρία για τη διανομή βοήθειας ως τα τέλη του Απριλίου σε πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους.
Ο επικεφαλής της task force, ο Γιαν Έγκελαντ, παραδέχθηκε ότι η πραγματοποίηση του σχεδίου επαφίεται κυρίως στη Δαμασκό, η οποία δεν έχει ακόμη εγκρίνει την πρόσβαση των αυτοκινητοπομπών του ΟΗΕ σε 18 περιοχές της χώρας που τελούν υπό πολιορκία.
"Δεν γνωρίζω γιατί δεν έχουν δώσει την άδεια", είπε ο Έγκελαντ. "Αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου το να εμποδιζόμαστε να πάμε" στις περιοχές αυτές, πρόσθεσε.
Η πλειονότητα των απρόσιτων περιοχών αυτών πολιορκούνται από τον συριακό στρατό και όχι από τους αντάρτες, διευκρίνισε ο Γιαν Έγκελαντ προσθέτοντας ότι το αίτημα παραδόθηκε σήμερα στην κυβέρνηση της Δαμασκού.
"Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να φθάσουμε σε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους πριν το τέλος του Απριλίου", πρόσθεσε.
Το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει δώσει την άδεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων για τη διανομή βοήθειας σε πολλές πολιορκημένες περιοχές. Σήμερα αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) και της Συριακής Επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου διένειμαν βοήθεια σε τέσσερις πόλεις—τη Μαντάγια, τη Ζαμπάντανι, τη Φούα και την Κεφράγια.
Πέραν των τροφίμων και βασικών φαρμάκων, τα εμβόλια θα αποτελέσουν ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα διανείμει ο ΟΗΕ τις επόμενες εβδομάδες, σημείωσε ο Γιαν Έγκελαντ.
"Το ποσοστό του εμβολιασμού σε πολλές περιοχές έχει μειωθεί σήμερα στο 50 ή το 50%, αυτό θα μπορούσε πιθανόν να αποτελέσει την αιτία (εκδήλωσης) επιδημίας", προειδοποίησε ο ίδιος.
Ο Έγκελαντ υπογράμμισε πως η κατάπαυση του πυρός η οποία γενικά εφαρμόζεται στη Συρία από την 27η Φεβρουαρίου επέτρεψε σε ομάδες του ΟΗΕ να κινηθούν στη χώρα υπό πολύ καλύτερες συνθήκες ασφαλείας, αλλά έχουν υπάρξει σποραδικά βίαια επεισόδια που ορισμένες φορές εμπόδισαν τις μετακινήσεις των ομάδων του. Ο Οργανισμός προσπαθεί να βελτιώσει τις τεχνικές του δυνατότητες προκειμένου να οργανώσει ρίψεις βοήθειας στη Ντέιρ Εζόρ, όπου περίπου 200.000 άνθρωποι πολιορκούνται από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πρόσθεσε.