Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 -

Κορονοϊός: Ανοικτά τα νέα μέτρα - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες



Ανοικτά όλα τα νέα μέτρα μετά την την αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών. Εκτοξεύτηκε στους 180 ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Σαφείς είναι οι οδηγίες μετά τις εξορμήσεις στα νησιά και την εξοχή. Τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα και αν δεν τηρηθούν τα μέτρα ίσως να ζήσουμε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
Τις τελευταίες 24 ώρες μετρήσαμε πέντε νεκρούς, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία έχει εκτοξευτεί στους 180. Σημαντικές είναι οι επόμενες ημέρες που θα κρίνουν τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων αν σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί. Σε εκκρεμότητα παραμένει το άνοιγμα των σχολείων που μπορεί να καθυστερήσει ή να γίνει κάτω από αυστηρούς
κανόνες, όπως για παράδειγμα τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, με το υπουργείο Παιδείας να δίνει ήδη μια πρώτη απάντηση.

Γώγος: «Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού»
Η πορεία λοιπόν της επιδημίας έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς κάτι το οποίο δεν έκρυψε ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Είναι μια κατάσταση συναγερμού, μια επικίνδυνη θα έλεγα κατάσταση. Υπάρχει μια δυναμική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία έφτασαν τους 180. Έχουμε διασωληνωμένους σε τριπλάσιο αριθμό, ενώ έχουμε και θανάτους. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα».

Σχετικά με τα μέτρα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υπάρχει επιτήρηση και τήρηση των μέτρων για να επανέλθουμε στα προ έξαρσης επίπεδα, για να έχουμε καλό και ασφαλές το καλοκαίρι και να μπούμε με καλά επιδημιολογικά δεδομένα στο φθινόπωρο που είναι το σημαντικό. Υπάρχει κλιμάκωση και αποκλιμάκωση των μέτρων ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Έχουμε εστίες και περιοχές κόκκινες από γάμους, συναυλίες, γηροκομεία κτλ. Παράλληλα υπάρχει και μια διάχυτη διασπορά παντού πια, στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε όλες τις πόλεις. Μας αναγκάζει να λαμβάνουμε τοπικά περιοριστικά, αλλα και οριζόντια μέτρα».

Φυσικά δεν παρέλειψε να συμβουλέψει και όσους επιστρέψουν από τις διακοπές. «Οσοι έρχονται από διακοπές να προφυλάξουν τους ανθρώπους του περιβάλλοντος και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες από πιθανή μόλυνση εφόσον επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου. Να τηρούν τον χρυσό κανόνα των επτά ημερών μακριά από τους ευάλωτους ανθρώπους».

Σύψας: Ένα γενικό lockdown θα ήταν καταστροφή - Ενδεχόμενο να επιστρέψει το sms για έξοδο από το σπίτι
Αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορoνοϊό, έχει ζητήσει ήδη η ειδική επιτροπή για την πανδημία.Ο Νίκος Σύψας για άλλη μία φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να επιστρέψει το SMS για έξοδο από το σπίτι, λέγοντας πως το σενάριο αυτό υπάρχει, ωστόσο αν γίνει, θα γίνει τοπικά, «σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές».

«Ενδεχομένως θα γίνει στην περίπτωση που θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά. Δηλαδή σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, που επεσήμανε πως ήδη η επιτροπή ζήτησε την αυστηροποίηση των μέτρων σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

«Αν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι η χαλαρότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, σε θανάτους και σε τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα έχουμε πρόβλημα όσα μέτρα και αν λάβουμε» σημείωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για ένα δύσκολο «κοκτέιλ» με τα κρούσματα σε κλειστές δομές και τουριστικούς προορισμούς. «Το κοκτέιλ αυτό γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα», σχολίασε ο κ. Σύψας που απέκλεισε το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

«Ένα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί πέρα», είπε.
Τέλος, ο καθηγητής στάθηκε και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που έχει τριπλασιαστεί σε μικρό διάστημα, τονίζοντας πως αν ο αριθμός αυτός φτάσει στα επίπεδα που ήταν την περίοδο της καραντίνας, τότε «η κατάσταση θα είναιιδιαίτερα κρίσιμη, με ανυπολόγιστες μάλιστα συνέπειες. Αυτό θα είναι δείγμα ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στο δεύτερο κύμα του ιού και ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει».