Ολοκληρώθηκε και η σημερινή μέρα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δανειστές και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τους θεσμούς να εμφανίζονται προς το παρόν ανυποχώρητοι και τον Γιώργο Κατρούγκαλο να "σπάει" και να παραδέχεται με ομολογία του πως οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ θα μειωθούν και μάλιστα δραστικά.
Το κουαρτέτο ανανέωσε το ραντεβού με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για το Σάββατο, ώστε να έχει το χρόνο να εξετάσει τις όποιες ελληνικές προτάσεις, χωρίς καμία προοπτική όμως για αυτέςνα εισακουστούν. Σήμερα οι θέσμοι απαίτησαν να κατέβει το αφορολόγητο όριο από τα 9.550 που ισχύει, στα 5.000 με 5.500 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως θα επιβαρύνονται με φορολογία σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι που προσπαθούν με αυτά τα ετήσια εισοδήματα κυριολεκτικά να επιβιώσουν.
Ενώ δηλαδη η πρόταση Τσακαλώτου προέβλεπε να διατηρηθεί το έμμεσο αφορολογήτο που ισχύει σήμερα των 9.550 ευρώ, οι δανειστές ζήτησαν τη μείωσή του, περίπου στις 5-5,5 χιλιάδες ευρώ.
Παρά τις πιέσεις των δανειστών πάντως, για νέα μέτρα και περικοπές σε όλα τα "ανοιχτά" μέτωπα, στόχος, σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητική πηγή, είναι ενδεχομένως να μην χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για να εισπράξει η κυβέρνηση τα περίπου 320 εκατ. επιπλέον το 2016, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, ποντάροντας στις βελτιωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα στοιχεία εισπράξεων που παρουσίασε σήμερα η ελληνική πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι το δημόσιο θα εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 450 με 500 εκατ. ευρώ από το νέο ανακάτεμα της «τράπουλας» των φόρων και τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες για εισόδημα, εισφορά αλληλεγγύης και ενοίκια.
Πάντως καμία πλευρά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ύψος του δημοσιονικού κενού.
Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς για αύριο Παρασκευή διαμορφώνεται ως εξής:
11.00 Χρηματοπιστωτικά
14.30 Ανταγωνιστικότητα/ κλειστά επαγγέλματα
18.00 Νέος φορέας δημοσίων εσόδων