Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025 -

Σεισμός στα Καλάβρυτα: Τι λένε οι σεισμολόγοι



Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τους δυο σεισμούς μεγέθους 3,7 και 3,8 της κλίμακας Ρίχτερ, που σήκωσαν τα ξημερώματα τους κατοίκους των Καλαβρύτων κυριολεκτικά στο πόδι.
Οι συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις μπορεί να μην θεωρούνται για τους σεισμολόγους προάγγελοι για έναν μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή, ωστόσο όπως αναφέρει στο newsit.gr ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας πάντα πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας. “Πάντα υπάρχει λόγος ανησυχίας και πάντα πρέπει να παίρνουμε προληπτικά μέτρα».

Οι δυο μικροσεισμοί σημειώθηκαν με χρονική διαφορά ο ένας με τον άλλο μόλις 4 λεπτά με αποτέλεσμα να υπάρξει ανησυχία στην περιοχή. Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 3,7 καταγράφηκε στις 03:45, ενώ μόλις 4 λεπτά αργότερα σημειώθηκε ένας ακόμα μεγαλύτερος 3,8 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο τους εντοπίστηκε στα 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καλαβρύτων, με εστιακό βάθος 19,2 χιλιόμετρα.

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας τα μεγέθη των συγκεκριμένων σεισμών είναι εντελώς συνηθισμένοι και πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως προάγγελοι για έναν ίσως μεγαλύτερο.

«Αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι για μια χώρα που έχει τόσο μεγάλη σεισμικότητα. Κάθε χρόνο όλο και κάπου γίνεται και ένας μεγαλύτερος σεισμός, ακόμα και της τάξεως τον έξι Ρίχτερ. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι αυτοί οι σεισμοί στα Καλάβρυτα είναι προάγγελοι για μεγαλύτερο σεισμό. Το Ιόνιο βρίσκεται στην χειρότερη ζώνη για σεισμούς, αλλά και ο Κορινθιακός. Ίσως αναμένουμε και μεγαλύτερο σεισμό, αλλά δεν είναι κανένας σε θέση να το πει. Κανένας δεν μπορεί να πει σε παγκόσμιο επίπεδο ότι υπάρχει σαφής πρόγνωση σεισμού. Πάντα υπάρχει λόγος ανησυχίας και πάντα πρέπει να παίρνουμε προληπτικά μέτρα».

Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες προστασίας σύμφωνα με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας
Τι πρέπει να κάνεις ΑΠΟ ΤΩΡΑ: Προετοιμάσου
1. Ενημερώσου για τον σεισμό, τη σεισμικότητα της περιοχής και τα μέτρα προστασίας.
2. Συζήτησε με τα μέλη της οικογένειάς σου και επισήμανε ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξης σου ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό.
3. Εφοδιάσου με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κ.λπ.
4. Μερίμνησε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σου. Επισήμανε επικινδυνότητες και προσπάθησε να τις μειώσεις. Τοποθέτησε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στήριξε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κ.ά.. Μην κρεμάς βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια. Διόρθωσε βλάβες που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο π.χ. διαρροές, ρωγμές.
5. Λάβε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.

Τι πρέπει να κάνεις ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του σεισμού: Προστάτευσε τον εαυτό σου.
Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:
1.Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
2.Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.
Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:
1.Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
2.Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
3.Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.
Τι πρέπει να κάνεις ΜΕΤΑ τον σεισμό: Εφάρμοσε το προσεισμικό σχέδιο σου.
1.Εκκένωσε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσεις τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέσεις κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρεις μαζί σου τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείς απαραίτητα.
2.Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις άσκοπα το τηλέφωνό σου ή το αυτοκίνητό σου. Οι γραμμές τηλεφωνίας πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι ελεύθεροι.
3.Κατάφυγε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.),μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.
4.Περίμενε μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.
5.Βοήθησε συνανθρώπους σου που έχουν ανάγκη. Μην μετακινήσεις βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική: 199, Ε.Κ.Α.Β.: 166).