Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Το αδιαχώρητο από μετανάστες στον Πειραιά - Περισσότεροι από 3.500 παραμένουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι



Οι χιλιάδες  μετανάστες που περνούν καθημερινά από τα νησιά στην ενδοχώρα, έχουν βυθίσει την Ελλάδα στο χάος, με την κυβέρνηση να μην μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με δεδομένο πως τα Σκόπια και άλλα κράτη κλείνουν συντονισμένα τα σύνορα τους. Μόνο στον Πειραιά έχουν εγκλωβιστεί 3.500 μετανάστες, ενώ οι Σκοπιανοί επιτρέπουν καθημερινά την είσοδο  μόνο σε 300 άτομα. 

Την ίδια στιγμή στον Πειραιά, την Κυριακή το πρωί βρίσκονταν πάνω από 3.500 άτομα με τις Αρχές να σκέφτονται να ανοίξουν και το γήπεδο του μπειζμπόλ στο Ελληνικό για να τους φιλοξενήσουν. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Μουζάλας το γήπεδο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση αδύναμη για να αντιδράσει με τη χώρα να μετατρέπεται ώρα με την ώρα σε ένα πραγματικό κολαστήριο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 25.000 μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα και πλέον έχουν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα. 

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι λόγω του καλού καιρού φτάνουν συνεχώς μετανάστες στα νησιά, αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Εκτιμάται ότι κάθε μέρα φτάνουν στα νησιά περίπου 3.000 άνθρωποι.

Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι καζάνι που βράζει: σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με τα σώματά τους, πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την άρνηση της ΠΓΔΜ να ανοίξει το πέρασμα προς την Ευρώπη. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς τουλάχιστον 6.000 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ ενώ τα σύνορα είναι κλειστά για δεύτερο 24ωρο. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή φωνάζοντας: «Ανοίξτε τα σύνορα».

Λίγο μετά τις 16:00 το Σάββατο το απόγευμα, άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, οι Σκοπιανοί θα αφήσουν να περάσουν μόλις 300 άτομα!

Σαν να μην έφτανε αυτό, δε, οι αρχές της ΠΓΔΜ «επέστρεψαν», ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, δέκα μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Τα hot spot και τα κέντρα υποδοχής είναι παντού ασφυκτικά γεμάτα. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες. Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τα καράβια από τα νησιά. Το Σάββατο στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου Blue Star 1 το οποίο μετέφερε 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο. Το πλοίο παρέλαβε 270 πρόσωπα από τη Μυτιλήνη και 167 από τη Χίο.  

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς οι πρόσφυγες όλες αυτές τις ημέρες προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια στην Ειδομένη και κοιμούνται όπου βρουν.

Στον Βόλο, καθηλωμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Τέσσερα λεωφορεία βρίσκονται στο άτυπο hot spot της εθνικής οδού από την περασμένη Τρίτη, ενώ ένα πέμπτο έφθασε χθες το βράδυ από τη Λαμία.
Ο Δήμος Αλμυρού προσπαθεί να βοηθήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες με την παροχή τροφής και πρόχειρων σκηνών, αλλά και ιατρικής περίθαλψης από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Παράλληλα ζητήθηκε να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες, ενώ φορείς και οργανώσεις από τον Βόλο διανέμουν τρόφιμα και νερό για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι σε άθλια κατάσταση, έπειτα από τόσες ημέρες ταλαιπωρίας.

Και στην Καβάλα, στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», φιλοξενούνται οι 700 πρόσφυγες που από την Τετάρτη το βράδυ έχουν καταπλεύσει με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος». Μετά τη 48ωρη διανυχτέρευση τους στο Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας, οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 150 παιδιά και βρέφη. μεταφέρθηκαν στο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, καθώς οι υποδομές της αθλητικής εγκατάστασης δεν μπορούσαν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.