Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 -

Ψήφος αποδήμων: Την Παρασκευή παραδίδεται το προσχέδιο στην Επιτροπή Αναθεώρησης



Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες τα κόμματα σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, την ερχόμενη Παρασκευή θα παραδώσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ευριπίδη Στυλιανίδη, το προσχέδιο, το οποίο θα βασίζεται στους κανόνες και τις αρχές σύμφωνα με τις οποίες επετεύχθη η διακομματική συμφωνία.

Στόχος είναι τα μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης να ενημερωθούν, να το αξιολογήσουν και παράλληλα να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που θα συζητηθεί το άρθρο 54 του Συντάγματος, να δώσουν και συνταγματικό έρεισμα για την ψήφο των αποδήμων, με μία πλήρη και απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβέρνηση θα καταθέσει και το σχέδιο νόμου, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

"Πρέπει η συνταγματική πρόταση να είναι αρκετά ευρύχωρη ώστε να μπορεί ο κοινός νομοθέτης να θέτει ζητήματα και κυρίως για τους όρους περιορισμού και διευκόλυνσης της ψήφους”, τόνισε. Διαβεβαίωσε, επιπλέον, ότι η πρόταση της κυβέρνησης που θα δοθεί για περαιτέρω διαβούλευση, θα βασίζεται στους άξονες της καταρχήν συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στη διακομματική επιτροπή και αφορούν την ισοτιμία της ψήφου και τον αριθμό των εκλογέων του εξωτερικού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν μόνο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα είναι διευρυμένο και θα φθάνει στους 15 βουλευτές, ενώ όλα τα κόμματα που λαμβάνουν το εκλογικό όριο του 3% θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν έναν βουλευτή προερχόμενο από την ομογένεια.

Εκανε λόγο για “ένα εθνικό θέμα που φαίνεται να λύνεται μετά από 45 χρόνια και που η παρούσα Βουλή αφού περάσει το νόμο θα αισθάνεται περήφανη” και πρόσθεσε: “Έχουμε ένα μοναδικό για την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, μια σπάνια ευκαιρία να μπορέσουμε να κλειδώσουμε ένα εθνικό ζήτημα με την Αναθεώρηση. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία με ανοικτή την αναθεωρητική συζήτηση”.

Σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι “με τους 300 βουλευτές να ψηφίζουν δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δικαστήριο που θα επιδείξει ακτιβισμό. Σε 45 χρόνια δεν υπήρξε κανένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί από όλα τα μέλη. Αυτό δεν μπορεί παρά να απηχεί τη λογική μιας ισχυρής νομιμοποίησης που δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δικαστήριο θα ακροβατούσε σε νομικό ακτιβισμό”.