Παρά τις κόκκινες γραμμές που χαράζει το Μαξίμου αναφορικά με την προστασία των κύριων συντάξεων, οι επικεφαλής των θεσμών δεν δείχνουν πρόθεση επιστροφής στην Αθήνα αν δεν υπάρξουν περικοπές και σε αυτές. Χάνεται έτσι η τελευταία άμυνα του οικονομικού επιτελείου, αφήνοντας έκθετο τον πρωθυπουργό που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να μπορεί να κερδίσει την πολυπόθητη πολιτική στήριξη που αναζητά διακαώς.
Η πρόταση της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι το ανώτατο όριο της κύριας σύνταξης να χαμηλώσει στα 2.304 ευρώ και για το «άθροισμα» των συντάξεων στα 3.072 ευρώ.
Δηλαδή, το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη τοποθετείται στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ενώ για τις πολλαπλές στο οκταπλάσιο αυτής.
Την ίδια στιγμή, το Κουαρτέτο αφήνει «παράθυρο» επανεξέτασης της ελληνικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.
Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό «κενό», ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ακόμη «μεγάλες αποστάσεις» με το ΔΝΤ.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ανέβασε τον πήχη του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018 σε εφιαλτικά ύψη, κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι τοποθετούν τα πρόσθετα μέτρα σε περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα πάνω από 3 δισ. ευρώ.