Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Κεραμέως: Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια



Τα όσα αλλάζουν στην Παιδεία άμεσα ή σε βάθος χρόνου ανέλυσε, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Άμεσα θα υπάρξουν αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ ουσιαστικότερες αλλαγές, όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Κεραμέως, θα γίνουν σε βάθος χρόνου και μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Θεσπίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν τόσο τη βάση εισαγωγής, υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων. Ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις.

«Βελτιώνουμε άμεσα στρεβλώσεις του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, σε βάθος χρόνου, επιφέρουμε ουσιαστικότερες αλλαγές μετά από ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Και προανήγγειλε επίσης την επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή καθώς και την επαναφορά και ενίσχυση του θεσμού των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

Τα πανεπιστήμια
Αναφερόμενη στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Νίκη Κεραμέως, είπε:

«Πρώτον, επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.
Δεύτερον, θεσπίζουμε σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές διοίκησης, με διακριτές και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες.
Τρίτον, καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων».

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές προς τα Ιδρύματα και για την υλοποίηση πατεντών, επέκταση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.

Σε ό,τι αφορά στην κρατική χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια, η Νίκη Κεραμέως είπε πως «θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης».

Επίλογος
«Κάποιες από τις προγραμματικές μας θέσεις για την παιδεία απαιτούν χρήματα για να υλοποιηθούν και θα επιδιώξουμε τον αυξήσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία. Οι περισσότερες όμως παρεμβάσεις μας, απαιτούν απλώς πολιτική βούληση και αλλαγή νοοτροπίας», είπε η Νίκη Κεραμέως, κλείνοντας την ομιλία της.

Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «αποστολή» της κυβέρνησης να φτιάξει «το νέο ελεύθερο σχολείο και πανεπιστήμιο». Και κατέληξε: «Και σε αυτή τη προσπάθεια είμαστε, και θα είμαστε ανοιχτοί, σε κάθε πρόταση και ιδέα, σε κάθε διάλογο».

Δείτε όλη την ομιλία της Νίκης Κεραμέως