Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 -

Μικρές συμβουλές του savoir vivre στο τραπέζι



Το να σε καλούν σε ένα (ημι)επίσημο δείπνο μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Θα είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζεις πολύ καλά, θα έχεις μπροστά σου πιάτα που ίσως και να μην ξέρεις πώς να διαχειριστείς (ειδικά αν έχεις συνηθίσει σε σουβλάκια) και – πιθανότατα – θα νιώσεις όλο το στρες του κόσμου να πέφτει στους ώμους σου, για να μην κάνεις καμιά χαζομάρα και σε στραβοκοιτάξουν.

Κατ’ αρχάς, θα σου πούμε να χαλαρώσεις. Επειδή ακόμα κι αν σε στραβοκοιτάξουν, είσαι υπέροχος ακριβώς όπως είσαι. Αλλά επειδή αυτά τα τραπέζια μερικές φορές σου ‘ρχονται από το πουθενά, είτε είναι επαγγελματικά, είτε μια πρόσκληση σε ένα ακριβό εστιατόριο, καλό θα ήταν να ξέρεις πώς να φερθείς. Μερικοί απλοί κανόνες είναι. 

1. Κατ’ αρχάς, πρέπει να απαντήσεις στην πρόσκληση μέσα σε δώδεκα ώρες. Διαφορετικά φαίνεται σαν να περιμένεις να σου γίνει κάποια καλύτερη πρόταση, και κανείς δεν θέλει να νιώθει ότι είναι η καβάτζα σου. Ειδικά κάποιος που οργανώνει ένα ψιλο-επίσημο δείπνο. Έπειτα, αν παίζει σοβαρό θέμα με κάποιο φαγητό (δηλαδή αλλεργία), φρόντισε να το αναφέρεις στην απάντησή σου στην πρόσκληση.

2. Πες αντίο στο κινητό σου. Βαλ’ το στο αθόρυβο, βαλ’ το στην τσέπη, ξέχνα ότι υπάρχει. Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να τσεκάρεις τις κλήσεις σου (δουλειά, το πόσο σημαντική είναι το αφήνουμε πάνω σου για να το πουλήσεις όπως θες), ενημέρωσε από πριν τον οικοδεσπότη και ζήτα συγγνώμη ευγενικά για να πας να δεις αν σε ζητούν. Αλλά μην βγάλεις το κινητό σου έξω στο τραπέζι.

3. Ποτέ. Αγκώνες. Στο τραπέζι. Ποτέ. Non. 

4. Η υφασμάτινη πετσέτα που θα σου δώσουν είναι για να τοποθετείται πάνω στα πόδια σου, και όχι για να την κρεμάς απ’ τον λαιμό σου. Όταν χρειάζεσαι να σκουπιστείς, πάρε απαλά μια γωνία της πετσέτας με τα δάχτυλά σου και σκουπίσου διακριτικά. Ναι, αυτή η πρόταση λογικά σε έκανε να ανατριχιάσεις από το πόσο ξιπασμένη ακούστηκε, αλλά δες το και πρακτικά: όσο μεγαλύτερη επιφάνεια της πετσέτας χρησιμοποιείς σε κάθε σκούπισμα, τόσο περισσότερο την λερώνεις. Τέλος, όταν είναι να αφήσεις την πετσέτα σου μετά το γεύμα, την αφήνεις στα αριστερά του πιάτου. Όχι πάνω στο πιάτο, αυτό θεωρείται εξωφρενικά αγενές.

5. Κάτσε με ίσια πλάτη. Αυτό είναι κανόνας του savoir vivre, αλλά είναι και κανόνας του υγιεινού vivre γενικότερα. Σε παρακαλούμε, πρόσεχε την στάση του σώματός σου, το σώμα σου θα σε ευχαριστεί.

6. Δεν βγάζουμε φωτογραφίες. Ναι, αυτός είναι ένας κανόνας που σίγουρα γράφτηκε πριν αρχίσει ακόμα και η περίεργη γειτόνισσά σου να δηλώνει influencer του Instagram, αλλά θυμήσου τι είπαμε για τα κινητά. Τέλος, αν όντως είσαι influencer και ένα γρήγορο snap του φαγητού κρίνεται αναγκαίο, φρόντισε να ζητήσεις αρχικά την άδεια του οικοδεσπότη, και έπειτα την άδεια όσων ατόμων μπορεί να εμφανίζονται στην φωτογραφία. Αλλά θα πούμε ότι γενικά είναι λίγο αγενές αυτό.

7. Μην μιλάς πολύ δυνατά, καθώς αυτό θεωρείται αγενές (σε επίσημο ή μη πλαίσιο), και φρόντισε να κρατάς την κουβέντα σε χαλαρούς τόνους, και θέματα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσεις για πολιτική ή κοινωνικά ζητήματα. 

8. Δεν τρώμε μέχρι να ξεκινήσει να τρώει ο οικοδεσπότης, εκτός κι αν μας πει σαφέστατα να μην τον περιμένουμε. Και πάλι, ιδανικά περιμένουμε να ξεκινήσουμε το φαγητό μέχρι να έχουν περάσει όλα τα πιάτα από κάθε καλεσμένο, και έχουν όλοι μπροστά τους το γεύμα που επέλεξαν. 

9. Όταν μια γυναίκα σηκώνεται από το τραπέζι, οι δύο πιο κοντινοί της άνδρες (αριστερά και δεξιά, εφόσον υπάρχουν) σηκώνονται κι αυτοί, ως ένδειξη σεβασμού. Βέβαια, επειδή έχουμε 2018, αυτό θεωρείται λίγο ξεπερασμένο—εκτός κι αν είσαι στις Βερσαλλίες. 

10. Αν έχεις σηκώσει τα μαχαιροπίρουνα για να τα χρησιμοποιήσεις, απαγορεύεται να ακουμπήσουν ξανά στο τραπέζι. Αντιθέτως, κάπως έτσι πρέπει να τα αφήσεις, όταν φεύγεις για λίγο απ’ το τραπέζι, και όταν έχεις τελειώσει με το γεύμα σου, αντίστοιχα.

11. Tα πιάτα περνούν από τον ένα καλεσμένο στον άλλο από τα αριστερά στα δεξιά, και μόνο έτσι. Είναι απαγορευτικό να απλώσεις το χέρι σου για να προσφέρεις κάτι στον απέναντι, καλύπτοντας με το χέρι σου κάποιον από τους συνδαιτημόνες σου.