Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 -

Αντετοκούνμπο: «Στην Ελλάδα μου έλεγαν ότι δεν είμαι Έλληνας επειδή είμαι μαύρος»



Σε συνέντευξή του στο ESPN σχολίασε ξανά την καταγωγή του και μίλησε για όσους του έλεγαν στην Ελλάδα ότι δεν είναι Έλληνας, αλλά και εκείνους στην Αμερική που υποστήριζαν ότι δεν είναι ο Greek Freak.

Οι δηλώσεις του Αντετοκούνμπο
«Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει από που είμαι, οι περισσότεροι θεωρούν πως η μητέρα μου και ο πατέρας μου είναι Έλληνες. Είναι όμως και οι δύο μαύροι, είναι και οι δύο Νιγηριανοί.

Για τη ζωή στην Ελλάδα: «Ζούσαμε σε ένα νιγηριανό σπίτι. Είναι προφανές πως γεννήθηκα στην Ελλάδα και πήγα σχολείο εκεί, όμως στο τέλος της ημέρας, όταν γυρίζω στο σπίτι μου, δεν βρίσκω ελληνική αλλά νιγηριανή κουλτούρα. Πάντα με πειθαρχία, πάντα με σεβασμό για τους μεγαλύτερους».

Για τις ρίζες του: «Μπορώ να καταλάβω λίγο τη γλώσσα της Νιγηρίας, μπορώ να μετρήσω. Δεν μπορώ όμως να γυρίσω στη Νιγηρία και να με καταλάβουν, είναι αστείο. Και οι δύο γονείς μου γεννήθηκαν εκεί, όμως στη χώρα υπάρχουν 250 διάλεκτοι. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα! Θέλω να επιστρέψω εκεί και να δω που μεγάλωσαν οι γονείς μου, η οικογένειά μου. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Ελπίζω να κάνουν και τα παιδιά μου το ίδιο. Θα μεγαλώσουν στις ΗΠΑ, μια μέρα όμως θέλω να γυρίσουν στην Ελλάδα και να δουν που έζησα, να δουν το γήπεδο στο οποίο έπαιζα».

Για το νιγηριανό διαβατήριο: «Ήταν κι αυτό σημαντικό για εμένα, οι γονείς μου ήθελαν να το πάρω, το ίδιο ήθελα κι εγώ. Πολλοί λένε ότι είμαι Αφρικανός, κάποιοι στην Ελλάδα μου έλεγαν ότι δεν είμαι Έλληνας επειδή είμαι μαύρος, κάποιοι εδώ λένε ότι δεν είμαι Νιγηριανός. Δεν ασχολούμαι, εγώ ξέρω ποιος είμαι και από που έρχομαι κι αυτό έχει σημασία».

Σε αυτό το σημέιο αξίζει να ανφέρουμε ότι

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας για το 2018 στην ψηφοφορία της ιταλικής εφημερίδας Gazzetta dello Sport.

Ο Έλληνας σούπερ σταρ των Μπακς, κατάφερε να κατακτήσει και αυτή την κορυφή, μετά από μία σκληρή μονομαχία με τον Λούκα Ντόντσιτς, στην εφετινή ψηφοφορία που πήραν μέρος 61 σημαντικά πρόσωπα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τα οποία η ιταλική εφημερίδα δεν ανακοινώνει. Είναι μία διαδικασία που θεσμοθετήθηκε το 1979, μέσω ψηφοφορίας στην οποία συμμετέχουν αθλητές και προπονητές που είτε βρίσκονται, είτε έχουν περάσει από το ΝΒΑ.

Μία διάκριση που …επιστρέφει στην Ελλάδα 32 χρόνια μετά τον Νίκο Γκάλη, που το 1987 είχε κατακτήσει το σχετικό βραβείο μετά την κατάκτηση του Eurobasket.

«Αντετοκούνμπο, Κορυφαίος Ευρωπαίος για το 2018: Ο Έλληνας θεός που έχει μαγέψει την Αμερική», είναι ο τίτλος του δισέλιδου αφιερώματος της Gazzetta Dello Sport για τον Giannis.

Πίσω από τον Γιαννη Αντετοκούνμπο, στο βάθρο βρέθηκαν Λούκα Ντόντσιτς και Νίκολα Γιόκιτς.

Μετά το 2000 ο Ντιρκ Νοβίτσκι έχει πάρει το συγκεκριμένο βραβείο έξι φορές, τέσσερις ο Πάου Γκασόλ, δύο ο Τόνι Πάρκερ και από μία οι Μαρκ Γκασόλ, Μίλος Τεόντοσιτς, Γκόραν Ντράγκιτς και Αντρέι Κιριλένκο.