Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Ενδείξεις ότι το Αλτσχάιμερ μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους



Μια διεθνής ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ενδείξεις πως η νόσος Αλτσχάιμερ ίσως είναι δυνατό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να μεταδοθεί σε έναν άνθρωπο στη διάρκεια ορισμένων ιατρικών πράξεων, ιδίως μέσω νευροχειρουργικών εργαλείων που δεν έχουν απολυμανθεί καλά.

Διευκρίνισαν ότι αυτό δεν σημαίνει πάντως πως το Αλτσχάιμερ είναι κολλητικό από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η τοξική μορφή της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς - ενός βασικού χαρακτηριστικού της παθολογίας του Αλτσχάιμερ- μπορεί ίσως να μεταδοθεί στον εγκέφαλο ενός ασθενούς στη διάρκεια μιας νευροχειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο. Όμως άλλοι επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο είναι σωστό να εξαχθεί από τη νέα μελέτη ένα τέτοιο συμπέρασμα -έστω και ως εικασία.

Για πρώτη φορά το 2015 είχε ανιχνευθεί η παρουσία παθολογικού βήτα αμυλοειδούς στους εγκεφάλους ασθενών που είχαν λάβει μολυσμένη πτωματική αυξητική ορμόνη και στη συνέχεια είχαν πεθάνει από τη νόσο Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ. Είχε διαπιστωθεί ότι το τοξικό για τους νευρώνες β-αμυλοειδές μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου με παρόμοιο τρόπο με την τοξική πρωτεΐνη (πριόνια) που ευθύνεται για τη νόσο Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ.

Τώρα, μια άλλη επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι δείγματα της ίδιας πτωματικής αυξητικής ορμόνης, μολυσμένα με τοξικό βήτα αμυλοειδές, που εισήχθησαν σε πειραματόζωα, μετέφεραν στον εγκέφαλό τους μια παθολογική κατάσταση παρόμοια με εκείνης της νόσου Αλτσχάιμερ. Παρόλο που η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει την απευθείας μετάδοση της νόσου Αλτσχάιμερ, ενισχύει τις υποψίες ότι η παθολογία της είναι δυνατό να μεταδοθεί.

Στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι η νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ είναι δυνατό να μεταδοθεί μέσω ιατρικών διαδικασιών. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον Τζον Κόλιντζ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χορήγησαν σε θηλυκά ποντίκια ηλικίας έως δύο μηνών αυξητική ορμόνη μολυσμένη με παθολογικό βήτα αμυλοειδές. Διαπίστωσαν ότι, οκτώ μήνες μετά τη χορήγηση, υπήρχαν τοξικές εναποθέσεις στους εγκεφάλους των ποντικιών, που εμφάνιζαν πλέον εικόνα εγκεφαλικής αμυλοειδικής αγγειοπάθειας (ΕΑΑ), μια πάθησης σχετικής με το Αλτσχάιμερ.

Ενώ στην ΕΑΑ οι «πλάκες» του β-αμυλοειδούς σχηματίζονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, στην νόσο Αλτσχάιμερ αυτό συμβαίνει ανάμεσα στους νευρώνες. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως πιστεύεται ότι η συσσώρευση του β-αμυλοειδούς πυροδοτεί τις παθολογικές διαδικασίες που καταλήγουν στη νευροεκφύλιση.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι είναι πιθανή η ιατρογενής μετάδοση στους ανθρώπους της παθολογίας του Αλτσχάιμερ π.χ. μέσω χειρουργικών εργαλείων που έρχονται σε επαφή με τον ανθρώπινο εγκέφαλο ασθενών.

Άλλοι όμως επιστήμονες τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση η νέα μελέτη δεν δείχνει πως η νευροεκφυλιστική νόσος μεταδίδεται μέσω μετάγγισης του αίματος ή μέσω μολυσμένων χειρουργικών εργαλείων. Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα δεν είχε βρει ενδείξεις μετάδοσης των νευροεκφυλιστικών παθήσεων μέσω μεταγγίσεων αίματος. Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι οι «πλάκες» β-αμυλοειδούς είναι μόνο μία από τις αλλαγές στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και από μόνες τους δεν επαρκείς για να προκαλέσουν τη νόσο.