Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 -

Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες της Κύπρου αναφέρει ο Ακιντζί



Στην ομιλία του για την 35η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους που μεταδόθηκε το μεσημέρι από την τηλεόραση του ψευδοκράτους, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι το να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ζήσουν και οι δύο πλευρές ισότιμα, ελεύθερα και με ασφάλεια, εξαρτάται από την βούληση των δύο πλευρών. «Επιθυμούμε να δούμε και στην ελληνοκυπριακή πλευρά μια προσέγγιση που θα έχει επίκεντρο όχι την νέα ένταση στην περιοχή, αλλά την πιθανότητα συνεργασίας και θα διαμοιράζεται τις αρμοδιότητες και τον πλούτο».

Ακόμα και αν δεν είναι ελπιδοφόρα η μέχρι τώρα προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς, συνέχισε, θέλει να δει το αποτέλεσμα των επισκέψεων της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ μέχρι το τέλος του χρόνου στην Κύπρο και τις εγγυήτριες χώρες.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι αφέθηκαν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1960, από τον Δεκέμβριο του 1963 και από τότε η ελληνοκυπριακή ηγεσία την μετέτρεψε σε μια δομή μόνο για μία κοινότητα.

Από τότε, συνέχισε, προέκυψε το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού «λαού» να δημιουργήσει μια δική του οργανωμένη κρατική δομή και πριν το 1974 δημιουργήθηκε η «τουρκοκυπριακή διοίκηση».

Έγινε, πρόσθεσε, η αυτόνομη διοίκηση μαζί με (τα όσα έγιναν ) το 1974 και στις 13 Φεβρουαρίου 1975 δημιουργήθηκε το τουρκοκυπριακό ομοσπονδιακό κράτος ενώ στις 15 Νοεμβρίου 1983 ανακηρύχθηκε η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Όποιον και αν είναι το όνομα, ανέφερε, είναι μια έκφραση του δικαιώματος των Τουρκοκυπρίων να διοικούν μόνοι τους τούς εαυτούς τους και ως «τβδκ» (ψευδοκράτος) υπηρετούν εδώ και 35 χρόνια τον «λαό». Υποστήριξε δε ότι σε κοινοτικό επίπεδο η κρατική οργάνωση είναι όχι μόνο ένα πολιτικό δικαίωμα αλλά η πιο υγιής υπηρεσία στον λαό.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν όλοι μαζί, «αρμόδιοι» του «κράτους» και της «κυβέρνησης», «βουλή» και κοινωνία, σε στενή αλληλεγγύη με την Τουρκία. Είναι υποχρεωμένοι, είπε, να πάρουν μέτρα που θα καθησυχάσουν τον κόσμο και δεν θα επιτρέψουν να διαβρωθούν οι ελπίδες για το μέλλον. Θεωρεί, ανέφερε, πως θα αναμενόμενα βήματα από την Τουρκία και τα όσα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, αν γίνουν γρήγορα, θα έχουν μεγάλο όφελος.

Φυσικό αέριο

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αντολού, είπε ότι στην περίπτωση που υπάρξει συνεργασία για το φυσικό αέριο δεν θα επωφεληθούν μόνο οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι αλλά και η Τουρκία και η Ελλάδα.

«Τα εδάφη αυτού του νησιού και ο θαλάσσιος πλούτος του αρκούν για όλους. Από μια συνεργασία, συμφωνία, ειρήνη όλες οι πλευρές θα επωφεληθούν. Και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία με τον καιρό θα καλυτερεύσουν. Και η περιοχή θα πετύχει σταθερότητα. Η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να απαλλαγεί από την ένταση και θα μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Σε αυτό το θέμα δεν φτάνουν μόνο οι προσπάθειες καλής προθέσεως της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) . Η ίδια επιθυμία και ευχή πρέπει να έρθει και από τη νότια Κύπρο. Αν έρθει εκτιμώ ότι θα είναι για όλους πολύ καλύτερα», ανέφερε.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο πρακτορείο DHA, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «είμαστε έτοιμοι στην 35η επέτειό μας να τους απλώσουμε χέρι ειρήνης, όπως κάναμε σήμερα ως 'τδβκ' (ψευδοκράτος), αν χωνέψουν ότι αυτό το νησί δεν ανήκει μόνο στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και ότι δεν ανήκει στην Ελλάδα και ότι όσα δικαιώματα έχουν εκείνοι σε αυτό το νησί άλλα τόσα έχει και ο τουρκοκυπριακός 'λαός' και αν επιθυμούν να ζουν σε αυτό το νησί μέσα σε ασφάλεια και ελευθερία».