Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024 -

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις Ζάεφ – VMRO, ανοιχτό το σενάριο για κάλπες



Εάν το κοινοβούλιο των Σκοπίων δεν καταφέρει να δώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 για τις συνταγματικές αλλαγές, τότε το πιθανότερο είναι πως η γειτονική χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες.

Ο Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε εκ νέου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, να κάνει σεβαστή την απόφαση του 91,5% των ψηφοφόρων που ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα και να συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.

Μάλιστα έδωσε τελεσίγραφο στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «γύρω στις 10 Οκτωβρίου είναι η διορία για να πούμε στους πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ελπίζω πως θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την διασφάλιση της πλειοψηφίας δύο τρίτων», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Από την πλευρά του το VMRO έθεσε τρεις όρους μετά και από τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων. Πρώτον τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης με θητεία 100 ημερών, δεύτερον τον διορισμό ενός νέου δημόσιου εισαγγελέα και τρίτον τη σύσταση επιτροπής από το Κοινοβούλιο για να διερευνηθούν περιπτώσεις νοθείας στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Ο κ. Ζάεφ από την πλευρά ανέφερε ότι είναι αστείο να συζητούνται τέτοια ζητήματα ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρόεδρο του VMRO Χρίστιαν Μιτσκόσκι τόνισε πως «δεν έχω να συζητήσει τίποτα μαζί του».

Καταγγέλλει παρεμβατισμό της Δύσης η Ρωσία

Επίθεση στην ΕΕ εξαπέλυσε και η Ρωσία με αφορμή τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ για την προοπτική της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία ακόμη και στις αρχές του 2019.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για δυτικό παρεμβατισμό στην ΠΓΔΜ και χαρακτήρισε «απαράδεκτες» δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ, για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Όπως τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, είναι απαράδεκτο να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που κοινοβούλια της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας δεν έχουν υιοθετήσει καμία απόφαση που να σχετίζεται με τη διαμάχη για την ονομασία.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε να δεχτεί τα Σκόπια στο μπλοκ ακόμη και στις αρχές του 2019, χωρίς να αφήσει καμία αμφιβολία για το ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν τα κοινοβούλια της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό ΥΠΕΞ.