Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

SOS εκπέμπει η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για την Παιδεία στην Αίγυπτο



Τον κίνδυνο αδυναμίας λειτουργίας των Ελληνικών Σχολειών Αιγύπτου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και προτάσεις για να λυθεί το θέμα άμεσα , τονίζει με δύο Επιστολές της, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στην Πολιτειακή ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων .

Οι επιστολές έχουν ημερομηνία 1η Αυγούστου 2018, που απευθύνονται στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και την Υφυπουργό Παιδείας κα. Μερόπη Τζούφη, έθεσαν στην Πολιτειακή Ηγεσία το μέγα κίνδυνο που διατρέχουν τα ελληνικά σχολεία στην Αίγυπτο να μην λειτουργήσουν την προσεχή σχολική χρονιά.

Οι επιστολές υπογράφονται από τον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ.Χ.Καβαλή και την Γ.Γραμματέα κα.Χ.Σκουφαρίδου και έρχονται να συμπληρώσουν την στοχευμένη πολύμηνη προσπάθεια που ξεκίνησε η ΕΚΚ, από τις αρχές του έτους από τον Απρίλιο του 2018, ώστε τα ελληνικά σχολεία στην Αίγυπτο να στελεχωθούν πλήρως και έγκαιρα με το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό από την Ελλάδα.

Η προσπάθεια αυτή περιελάμβανε πολλαπλές επισκέψεις στην Ελλάδα του κ.Χ.Καβαλή και κ.Α.Ρούσσου για συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες στην διαδικασία αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στην Αίγυπτο.

Το δίκαιο και λογικό των αιτημάτων της ΕΚΚ αναγνωρίστηκε από όλους, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν το Ελληνικό σύστημα και η απροθυμία νέων εκπαιδευτικών να αποσπαστούν στην Αίγυπτο βρίσκει, αρχές Αυγούστου, τα ελληνικά σχολεία στο Κάιρο να στερούνται σχεδόν απ’ όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η ΕΚΚ τονίζει στις επιστολές της την εθνική αποστολή που έχει για την διατήρηση της ιστορικής Ελληνικής ομογένειας στην Αίγυπτο με βασικό μοχλό την Ελληνική γλώσσα και πολιτισμό που συνεχίζεται ανελλιπώς από τα μέσα του 19ου αιώνα. Γίνεται αναφορά στην επαναλαμβανόμενη σχεδόν κάθε χρόνο έλλειψη ενδιαφέροντος από εκπαιδευτικούς για απόσπαση στην Αίγυπτο ( Κάιρο – Αλεξάνδρεια ) δεδομένου ότι στον τελικό πίνακα αποσπάσεων που μόλις ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικότητα δάσκαλος και 6 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  όλοι  γαλλικής φιλολογίας μόνο.

Για την Αχιλλοπούλειο Σχολή που φοιτούν 60 μαθητές με πρόθεση της Κοινότητας να λειτουργήσει ως εξαθέσιο, αυτή την στιγμή υπάρχει ένας μόνο αποσπασμένος δάσκαλος με σχεδόν πανομοιότυπη  κατάσταση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά, δεν θα καταστεί δυνατόν να λειτουργήσει καμιά ελληνική εκπαιδευτική μονάδα στην Αίγυπτο στην έναρξη του νέου διδακτικού έτους στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου ( Συνεργασία ΕΚΚ και Ελληνικής Πρεσβείας)  στην καρδιά του Αραβικού κόσμου,  διδάσκει σε σχεδόν 110 Αιγύπτιους τα Ελληνικά ως Ξένη Γλώσσα, μητρική γλώσσα στα Ελληνόπουλα που φοιτούν σε ξένα σχολεία, και προβάλλει ταυτόχρονα τον Ελληνικό Πολιτισμό με διάφορες  εκδηλώσεις, που αφορούν  όλους τους τομείς των Γραμμάτων και των Τεχνών. Για το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ εκπαιδευτικός, όπως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν υπάρχει για το Πανεπιστήμιο Καΐρου και τα άλλα ΑΕΙ.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου έχει από το 2011 προβεί στην σύμβαση με Νηπιαγωγούς από την Ελλάδα μειώνοντας τις απαιτήσεις της από την Ελληνική πολιτεία και συμβιβάστηκε με τις παρατάσεις που δόθηκαν πέρυσι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη  να καλύψει τα κενά με δικούς της συμβασιούχους, στο σχολείο και στο πολιτιστικό, αλλά λόγω της υποτίμησης του τοπικού νομίσματος οι δυνατότητες της Κοινότητας για τις ιδιαίτερα δαπανηρές προσλήψεις από την Ελλάδα άρχισαν να περιορίζονται πολύ και οφείλουν να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Εκ κατακλείδι η ΕΚΚ από τους  Υφυπουργούς  Εξωτερικών και Παιδείας ζητεί:

1.     Να προβεί άμεσα το Υπουργείο Παιδείας στην παράταση απόσπασης σε όλους  τους εκπαιδευτικούς που υπέβαλλαν σχετική αίτηση παράτασης χωρίς επιμίσθιο, ασχέτως ετών υπηρεσίας για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου, του Πολιτιστικού Κέντρου και του Πανεπιστημίου Καΐρου

2.    Να συνεργαστούν το Υπουργείο Εξωτερικών στο Υπουργείο παιδείας, την ένταξη της Αιγύπτου στην κατηγορία των εξαιρέσεων απόσπασης εκπαιδευτικών του  Υπουργείου Παιδείας για λόγους ειδικών συνθηκών όπως άλλωστε συμβαίνει με τις αποσπάσεις για Τουρκία και Αλβανία αφενός για να καλύπτονται άμεσα τα κενά με παρατάσεις, αφετέρου να μπορούν να αποσπασθούν εκπαιδευτικοί εκτός αξιολογικών πινάκων σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον – που είναι το σύνηθες φαινόμενο μετά την Αραβική άνοιξη -χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες.

Τέλος να παρουσιαστούν οι προτάσεις της Ε.Κ.Κ. για την γενικότερη πολιτική της παιδείας στην ομογένεια στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας , καθώς ήδη η ΕΚΚ συζήτησε με όλα τα δημοκρατικά κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών κατά από τον Απρίλιο του 2018 και μετά, με τον καθορισμό συνάντησης με την κ. Μ. Τζούφη για την παρουσίαση των θέσεων της.
Σε εποχές που τα προβλήματα τρέχουν και συνεχώς αυξάνονται , η επανάληψή τους κάθε χρόνο, έχει μια μόνο εξήγηση .. δεν αντιμετωπίζονται σωστά και από τις ρίζες τους .. ήρθε λοιπόν ο ώρα να αντιμετωπίσουμε την κρίση αλλά και να αποτρέψουμε την επανάληψή της στο μέλλον, ειδάλλως θα είμαστε άξιοι της …ατυχίας μας..