Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024 -

Στην εντατική ο ηθοποιός Ακης Σακελλαρίου με την νόσο των λεγεωναρίων



Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» νοσηλεύεται ο γνωστός ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου μετά τη βαριά πνευμονία που εκδήλωσε λόγω του βακτηρίου legionella.

Μέχρι και χθες ο ασθενής νοσηλευόταν στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΚΑΑ) του Α’ Παθολογικού Τομέα του νοσοκομείου, ωστόσο η μεταφορά του στην άλλη ΜΕΘ ήταν μονόδρομος καθώς το ΚΑΑ θα διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του προκειμένου να γίνει η προγραμματισμένη απολύμανση.

Ο ηθοποιός πήγε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» την περασμένη Παρασκευή και διασωληνώθηκε στην Εντατική το Σάββατο.

Η κλινική εικόνα του ασθενή χαρακτηρίζεται σοβαρή από τους γιατρούς. Το βακτήριο legionella άλλωστε είναι υπεύθυνο για σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων, σε κάποιες περιπτώσεις και θανατηφόρα. Το πώς προσβλήθηκε ο οργανισμός του από το βακτήριο legionella δεν έχει αποσαφηνιστεί, ενδεχομένως να μη γίνει και ποτέ. Στην παρούσα φάση, βεβαίως, αυτό που προέχει κατά τους ειδικούς είναι να αντιμετωπιστεί η βαριά λοίμωξη του Άκη Σακελλαρίου. Για το λόγο αυτό είναι διασωληνωμένος – έτσι δεν επιβαρύνεται η αναπνευστική λειτουργία- και λαμβάνει ισχυρό αντιβιοτικό σχήμα για να «νικηθεί» το βακτήριο.

Η νόσος των λεγεωναρίων

Το συγκεκριμένο βακτήριο (legionella) βρίσκεται ευρέως διαδεδομένο στη φύση, ιδίως στα περισσότερα συστήματα νερού, ενώ αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης όπως και το δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού. Παλαιότερα, το προσδιόριζαν ως βακτήριο – και αντιστοίχως ως νόσο- των κλιματιστικών διότι η εμφάνισή του ήταν συχνή στα μη καλά συντηρημένα και καθαρισμένα συστήματα κλιματισμού. Πλέον, όμως, οι ειδικοί γνωρίζουν πως εντοπίζεται σε πολλά συστήματα νερού και ύδρευσης, πχ σε πισίνες, συντριβάνια, spa κα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων), η οποία οφείλεται στο βακτήριο Legionella. Έχει θνητότητα περίπου 5–10%, δηλαδή περίπου 5 με 10 άτομα από τα 100 που θα νοσήσουν, θα έχουν μοιραία κατάληξη.

Ωστόσο, δεν νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στο βακτήριο Legionella. Περισσότεροι ευάλωτοι, που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου και που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Legionella, είναι όσο έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό με χρόνιες ασθένειες, οι καπνιστές, καθώς και οι ηλικιωμένοι.

Η νόσος ξεκινά συνήθως με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς. Στη συνέχεια εμφανίζονται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία. Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παρουσιάζει επίσης διάρροια ή έμετο, ενώ οι μισοί ασθενείς περίπου παρουσιάζουν σύγχυση ή παραλήρημα.

Όλα αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν θεραπεία με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, ενώ η διάγνωση της συγκεκριμένης αναπνευστικής λοίμωξης γίνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.