Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2025 -

Αυτοί είναι οι 4 απατεώνες που εξαπατούσαν οφειλέτες



Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τα στοιχεία των 4 απατεώνων που εξαπατούσαν οφειλέτες του Δημοσίου και Τραπεζών από το 2013.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

1. ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Χαρίκλεια του Γεωργίου και της Σταυρούλας, γεννηθείσα την 12-7-1972 στην Κομοτηνή

2. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ Κωνσταντίνο του Γρηγορίου και της Δήμητρας, γεννηθέντα την 1-7-1974 στο Κιλκίς

3. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ Αβραάμ του Γεωργίου και της Ευγενίας, γεννηθέντα την 5-9-1968 στη Θεσσαλονίκη

4. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ Λαμπρινή του Χρήστου και της Πανάγιους, γεννηθείσα την 6-2-1968 στη Στουτγάρδη Γερμανίας 

Η σπείρα είχε δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα. Το πρώτο βήμα των μελών της ήταν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για άτομα τα οποία αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, είτε λόγω χρεών στα Δημόσια Ταμεία είτε λόγω Τραπεζικών οφειλών και στη συνέχεια να τα προσεγγίζουν. Πολλές φορές, μάλιστα, έπειθαν τα θύματά τους να τους συστήσουν σε άλλα άτομα που επίσης αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η 46χρονη, η οποία υποστήριζε ότι ήταν δικηγόρος/οικονομολόγος και ιδιοκτήτης μεγάλου δικηγορικού γραφείου με συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, και μπορούσε να υποσχεθεί:

(α) Ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο με άμεση εκδίκαση των υποθέσεων

(β) Λύσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω διακανονισμού με τις τράπεζες.

(γ) Ρυθμίσεις ταμειακών οφειλών, ακόμα και σε εξαιρετικά πολύπλοκες περιπτώσεις που «φάνταζαν αδύνατες» μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ως επιπλέον «όπλο» της χρησιμοποιούσε δήθεν «στενές σχέσεις» με δημοσίους υπαλλήλους σε καίριες θέσεις, καθώς και με υπαλλήλους σε μυστικές υπηρεσίες που τις παρείχαν "πληροφορίες", ενώ ακόμη εμφανιζόταν ως κάτοχος μεγάλης περιουσίας.

Αφού έπειθε τα θύματά της στη συνέχεια τους ζητούσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα της υπόθεσής τους, επικαλούμενη τη δημιουργία φακέλου, με σκοπό στην πραγματικότητα την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και την δημιουργία οικονομικού προφίλ για τον εκάστοτε, ώστε να επιλέξει τελικά άτομα με οικονομικό υπόβαθρο.

Αξιοσημείωτο του τρόπου δράσης της ήταν το γεγονός ότι απέφευγε τεχνηέντως τη σύνταξη σχετικών συμφωνητικών συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις των θυμάτων με την 46χρονη, αυτή φρόντιζε να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως σε καταστήματα εστίασης, καφετέριες, ξενοδοχεία ή ακόμη και στις οικίες των θυμάτων, ενώ εμφανίζονταν είτε μόνη της είτε με τους άλλους συλληφθέντες, ως ακολούθως:

(α) Με τον 44χρονο (σύζυγος της), ο οποίος ψευδώς συστηνόταν ως Αξιωματικός και πιλότος της Αεροπορίας Στρατού ή της Πολεμικής Αεροπορίας, θεωρώντας ότι η επαγγελματική του ιδιότητα προσδίδει κύρος στη σύζυγο του και αληθοφάνεια στους ισχυρισμούς της.

(β) Με τον 55χρονο, ο οποίος συστηνόταν ως καθηγητής Πανεπιστημίου καθώς και ως βοηθός και γραμματέας της.

(γ) Με την 50χρονη, η οποία συστηνόταν ως οδηγός και «σωματοφύλακας» της.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων και των επικοινωνιών, τα μέλη της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την δυσχερή θέση των θυμάτων απαιτούσαν την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών ή άλλων ανταλλαγμάτων (τιμαλφή ή ακίνητη περιουσία) τα οποία υποτίθεται πως ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών (κάλυψη δικαστικών εξόδων, κάλυψη εξόδων που αφορούσαν τις τραπεζικές διαδικασίες, ρύθμιση οφειλών και χρεών κ.λπ.) και την εξασφάλιση της επιτυχούς έκβασης των υποθέσεων.

Τελικώς, μετά την αποκόμιση του παράνομου οφέλους, η επικοινωνία με τα θύματα διακόπτονταν ενώ η 46χρονη, προκειμένου να δικαιολογήσει τη διακοπή, προφασιζόταν σοβαρούς λόγους υγείας που την ανάγκαζαν να βρίσκεται είτε κλινήρης, είτε νοσηλευόμενη σε νοσοκομείο.