To Ινστιτούτο Broad τoυ Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας του Καρδιολογικού Εργαστηρίου Έρευνας Ακριβείας (Precision Cardiology Laboratory), το οποίο έχει ως στόχο την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.
Η καρδιακή ανεπάρκεια – μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία η καρδιά δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντλία- είναι ένα σύμπλοκο νόσημα, για το οποίο απαιτούνται νέα εργαλεία και μέθοδοι προκειμένου να αποκτήσουμε βαθύτερη γνώση της νόσου, προς όφελος τελικά των ασθενών.
Οι επιστήμονες στο κοινό εργαστήριο θα συνδυάσουν τις καινοτόμες μεθόδους του Ινστιτούτου Broad των MIT και Χάρβαρντ στη βασική έρευνα, όπως η αλληλούχιση μεμονωμένων κυττάρων (single cell sequencing), με τελικό στόχο την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Η βάση του εργαστηρίου θα είναι στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Broad στη Βοστόνη, όπου επιστήμονες και από τους δύο οργανισμούς θα δουλεύουν μαζί, επιτρέποντας στην κοινή ομάδα να μεταφράζει πιο γρήγορα τις έννοιες από το εργαστήριο σε κλινικές δοκιμές και να φέρει νέες θεραπείες στους ασθενείς πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ερευνητικές συνεργασίες. Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να αναπτύξει «χάρτες» υψηλής ανάλυσης για κάθε κύτταρο των καρδιαγγειακών ιστών, σε ανθρώπινα και ζωικά μοντέλα. Χρησιμοποιώντας δείγματα ιστών που παραχωρούνται από υγιή άτομα, καθώς και από άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ερευνητές θα φτιάξουν βάσεις δεδομένων για να επιταχύνουν την κατανόηση της καρδιακής ανεπάρκειας.
«Αυτοί οι «χάρτες» υψηλής ανάλυσης των κυττάρων και των ιστών θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την κατανόηση της καρδιακής ανεπάρκειας και για την ανάπτυξη νέων και καλύτερων φαρμάκων. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος από τη δυνατότητα που δίνει αυτή η διευρυμένη συνεργασία για να ωφεληθούν οι ασθενείς», εξηγεί ο Πάτρικ Έλλινορ, επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου και διευθυντής της Υπηρεσίας Καρδιακής Αρρυθμίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει περίπου 20 άτομα που θα προέρχονται ισότιμα και από τους δύο οργανισμούς.
Οι δύο οργανισμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται μέσα από τις καθιερωμένες δομές της υφιστάμενης συνεργασίας τους, περιλαμβανομένων των διαδικασιών κοινής επανεξέτασης των προτεινόμενων projects που εγκρίθηκαν από την κοινή διευθύνουσα επιτροπή. Τα δικαιώματα των ερευνητικών ευρημάτων μοιράζονται ισότιμα μεταξύ των εταίρων.