Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

"Συγγνώμη" από τους Ιταλούς ζήτησε ο Έτινγκερ



Μετά το σάλο που προκάλεσε στην Ιταλία και τις αποστάσεις που έλαβαν από τις δηλώσεις του οι Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτιγκερ ζήτησε συγγνώμη διαβεβαιώνοντας, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι στόχος του δεν ήταν να δείξει ασέβεια στους Ιταλούς ψηφοφόρους.

«Σέβομαι πλήρως τη βούληση των ψηφοφόρων, είτε της αριστεράς, είτε της δεξιάς, είτε του κέντρου, σε όλες τις χώρες», υπογράμμισε ο Γερμανός Επίτροπος, εξηγώντας ότι όταν αναφερόταν στις εξελίξεις στις χρηματαγορές στην Ιταλία δεν ήθελε να φανεί ασεβής. «Ζητώ συγγνώμη για αυτό. Η Ιταλία, ως ιδρυτικό μέλος (σ.σ. της ΕΕ) έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ελπίζω ότι θα συνεχίσει σε αυτήν την πορεία», πρόσθεσε.

Η φράση του Έτινγκερ ότι οι αγορές «θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν» προκάλεσε την οργή των πολιτικών κομμάτων στην Ιταλία, με τον ηγέτη της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι να ζητά μάλιστα την άμεση παραίτηση του Επιτρόπου.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ζήτησε επίσης «μια συγγνώμη ή την παραίτηση» του Έτιγκερ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην τηλεόραση της Deutsche Welle με αφορμή την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, καθώς και τους φόβους για μια κυβέρνηση λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστών κομμάτων στην τρίτη σε ισχύ οικονομία της ευρωζώνης ο επίτροπος Προϋπολογισμού τόνισε: «Η ανησυχία και πρόβλεψή μου είναι ότι μέσα στο επόμενο διάστημα οι αγορές και τα ομόλογα ενδέχεται να έχουν τόσο αρνητική επίδραση στην πορεία της ιταλικής οικονομίας έτσι ώστε οι ψηφοφόροι να λάβουν πιθανότατα το μήνυμα να μην ψηφίσουν τους λαϊκιστές της αριστεράς ή της δεξιάς».

Στην παρέμβαση του ανταποκριτή της DW στις Βρυξέλλες Μπερντ Ρίγκερτ, ο οποίος έκανε λόγο για «ασαφή εικασία» του επιτρόπου, που βασίζεται στο σοκ των αγορών, ο γερμανός επίτροπος απάντησε: «Ήδη από τώρα η επίδραση της πορείας των ομολόγων και των τραπεζικών μετοχών στη γενικότερη πορεία της ιταλικής οικονομίας είναι αρνητική. Γεγονός που σχετίζεται με τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα παίξουν ρόλο, έτσι ώστε να μην ανατεθεί κυβερνητική ευθύνη σε λαϊκιστές».

Έτινγκερ: Δεν ήθελα να δείξω ασέβεια

Άμεσες ήταν οι οργισμένες αντιδράσεις εκ μέρους των εκπροσώπων της Λέγκα και του κινήματος Πέντε Αστέρια στη συνέντευξη της DW. Ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι έκανε λόγο στο twitter για «ανερυθρίαστη συμπεριφορά» των Βρυξελλών και για «απειλές», ενώ ο πρόεδρος των Πέντε Αστεριών Λουίτζι ντι Μάιο τόνισε ότι «οι άνθρωποι αυτή αντιμετωπίζουν την Ιταλία σαν καλοκαιριανή αποικία, όπου έρχονται για να κάνουν διακοπές».

Αποστάσεις από τις δηλώσεις Έτινγκερ πήρε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτες δηλώσεις», τονίζοντας ότι η Ιταλία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με «σεβασμό». Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να «σέβονται τους ψηφοφόρους. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους Ευρωπαίους και όχι για να κάνουμε υποδείξεις», τόνισε ο πολωνός πολιτικός.

Υπό την πίεση των αντιδράσεων δεν άργησε η συγγνώμη του Γκίντερ Έτινγερ. Σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι δεν είχε πρόθεση να δείξει ασέβεια στους ιταλούς ψηφοφόρους: «Σέβομαι τη βούληση των ψηφοφόρων σε κάθε χώρα. Η Ιταλία είναι ιδρυτική χώρα της ΕΕ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ελπίζω να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο».