Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Οι φόροι που γλιτώνετε με την αποποίηση κληρονομιάς



Υπό το βάρος των φόρων αλλά και των δυσβάστακτων φόρων που συνοδεύουν τα ακίνητα χιλιάδες φορολογούμενοι αποφασίζουν να μην αποδεχτούν την κληρονομιά και προχωρούν σε αποποίησή της.

Πολλοί αρνούνται να κληρονομήσουν αφού οι φόροι που επιβάλλονται κάθε χρόνο στα περιουσιακά στοιχεία όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τα χρέη που μπορεί να έχουν αφήσει οι αποβιώσαντες σε Δημόσιο και τράπεζες, καθιστούν την αποδοχή της περιουσίας απαγορευτική.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία το 2016 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς που κατατέθηκαν στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας εκτινάχθηκαν στις 54.422 από 45.628 που ήταν το 2015 και 29.199 που ήταν το 2013. Δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια οι αποποιήσεις κληρονομιάς αυξήθηκαν κατά 86,4%. Για το 2017 εκτιμήσεις κάνουν λόγω για έκρηξη αιτήσεων λόγω της βαριάς φορολογίας καθώς και των περικοπών στους μισθούς.

Φοροτεχνικός μιλώντας στον in.gr αναφέρει ότι με την αποποίηση ο κληρονόμος αποφεύγει τις εξής επιβαρύνσεις:

την πληρωμή του φόρου κληρονομιάς
την πληρωμή του ετήσιου ΕΝΦΙΑ που συνεπάγεται η κατοχή των ακινήτων που αποκτά ο κληρονόμος
την πληρωμή τεκμηρίων
την πληρωμή υψηλού φόρου εισοδήματος
τα βάρη που φέρουν τα ακίνητα. Σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα βαρύνονται με προσημειώσεις και υποθήκες λόγω δανείων που έχουν λάβει οι θανόντες. Με την αποδοχή οι κληρονόμοι δεν αποδέχονται μόνο την περιουσία, αποδέχονται και τα βάρη που αυτή φέρει πάνω της.
Τι δείχνει έρευνα

Δυσκολίες να καλύψουν το κόστος του φόρου κληρονομιάς δηλώνει ότι θα αντιμετώπιζε το 74% των συμμετεχόντων σε έρευνα της KANTAR TNS για λογαριασμό της 4Life Direct, σχετικά με το πώς η ελληνική οικογένεια οργανώνει τη μεταφορά και συνέχιση της περιουσίας της στα υπόλοιπα μέλη.

Η διαδικτυακή ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά μεταξύ 6-10 Οκτωβρίου 2017, σε δείγμα 150 ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών. Στην ερώτηση, πόσο εύκολο πιστεύετε ότι θα είναι για την οικογένειά σας να καλύψει το κόστος του φόρου κληρονομιάς, το 74% δηλώνει πως θα είναι «όχι πολύ εύκολο» ή «καθόλου εύκολο» να καλύψει το κόστος, ενώ μόλις το 10% θεωρεί πως θα είναι «πολύ εύκολο».

Την ίδια στιγμή το 42% γνωρίζει το κόστος του φόρου κληρονομιάς, ποσοστό που φθάνει το 49,3% στις ηλικίες άνω των 55 ετών.