Με τη γαλοπούλα που περίσσεψε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορείτε να φτιάξετε ένα σωρό άλλες νοστιμιές, από πίτες και τάρτες μέχρι μακαρονάδες και ωραίες σάλτσες που ταιριάζουν μια χαρά με ρύζι, πουρέ ή ό, τι άλλο τραβάει η όρεξή σας… Δείτε λοιπόν παρακάτω τρεις πεντανόστιμες προτάσεις από την Ελένη Ψυχούλη.
Στρούντελ με γαλοπούλα ή κοτόπουλο
Έτοιμο σε: 1 ώρα και 30 λεπτά
Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
4 φλιτζάνια γαλοπούλα ή κοτόπουλο, μαδημένο σε ίνες
2 φλιτζάνια κίτρινα τυριά τριμμένα
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
3 κουτ. σούπας αλεύρι
2-3 φλιτζάνια γάλα
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 αβγά
αλάτι, πιπέρι
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με το αλεύρι. Προσθέτετε σε χαμηλή φωτιά το ζεστό γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει, προσοχή να μη σφίξει πολύ η κρέμα. Μόλις την κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τα αβγά ένα ένα ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν, τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, τον μαϊντανό, τα τυριά και μπόλικο πιπέρι.
Βάζετε κατά μήκος της σφολιάτας, στη μία άκρη της, τη γέμιση, τυλίγετε τις γωνίες προς τα μέσα και σε συνέχεια σε ρολό. Αυτή η διαδικασία γίνεται πιο εύκολα αν τυλίξετε το ρολό κατευθείαν μέσα στο ταψί που θα ψηθεί, αφού προηγουμένως το βουτυρώσετε. Η σφολιάτα γίνεται πιο τραγανή και δουλεύεται ευκολότερα κρύα από το ψυγείο.
Βουτυρώνετε το ρολό και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται αυστηρά, ζεστό!
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι ή μπέικον σοταρισμένα.
Το στρούντελ γίνεται ωραιότατο και με φύλλο κρούστας. Θα χρησιμοποιήσετε 5 φύλλα κρούστας, ένα ένα ξεχωριστά λαδωμένο ή βουτυρωμένο.
Γαλοπούλα με λαχανικά και κάρι
Έτοιμο σε: 45 λεπτά
Υλικά
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 συσκευασία γάλα καρύδας
150γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση
2 φλιτζάνια μπουκετάκια από μπρόκολο
1 φλιτζάνι ντοματίνια, σε ροδελίτσες
1 πατάτα κομμένη σε μεγάλα καρέ
2 φλιτζάνια γαλοπούλα ή κοτόπουλο που περίσσεψε, σε μπουκιές
1 κουτ. σούπας κάρι σε σκόνη ή πάστα κάρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε πολύ ψιλές ροδέλες, μαζί με το πράσινο μέρος
αλάτι, πιπέρι
ρύζι basmati βρασμένο, για το σερβίρισμα
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, την πατάτα και το μπρόκολο σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε το κοτόπουλο και το σκόρδο, φέρνετε δυο βόλτες. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε τα ντοματίνια, το κάρι και το γάλα καρύδας. Αλατοπιπερώνετε. Μαγειρεύετε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να λιώσουν τα λαχανικά. Προσθέτετε τον μαϊντανό και κατεβάζετε από τη φωτιά. Σερβίρετε πάνω σε ρύζι basmati με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι σε κάθε μερίδα.
Εύκολες πίτες στο τηγάνι
Έτοιμο σε: 1 ώρα
Υλικά για 4 άτομα
8 μέτριες αραβικές πίτες ή τορτίγιες ή πίτες για σουβλάκι ή κατεψυγμένες κρέπες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 φλιτζάνια κοτόπουλο ή γαλοπούλα που περίσσεψαν, μαδημένα
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 πιπεριές, σε μπαστουνάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
1 συσκευασία κονκασέ
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
[Για το σερβίρισμα]
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
λίγη πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πιπεριές με το σκόρδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το κοτόπουλο, το σκόρδο και το κόλιανδρο και τα φέρνετε δυο βόλτες. Ρίχνετε την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Μαγειρεύετε με καπάκι για 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της ντομάτας και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτετε τον μαϊντανό ή τον κόλιανδρο και το λάιμ, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ένα μικρό τηγάνι στο μέγεθος της πίτας που επιλέξατε. Βάζετε μια πίτα στον πάτο, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και πάνω της μοιράζετε το μίγμα του κοτόπουλου. Σκεπάζετε με μία πίτα επιπλέον. Ψήνετε από τη μια μεριά όσο τραγανή θέλετε την πίτα και γυρίζετε και από την άλλη πλευρά.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε τα υλικά της σος και σερβίρετε από μια κουταλιά πάνω σε κάθε πίτα, αφού την κόψετε στα τέσσερα.