Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 -

Εκτός από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Κάρολος στα δίχτυα των Paradise Papers



Ο πρίγκιπας Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας όπως προκύπτει από αποκαλύψεις που έφεραν στο φως τα «Paradise Papers», αγόρασε κρυφά το 2007 μετοχές αξίας 113.500 λιρών στην εταιρεία για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών «Sustainable Forestry Management Ltd» με έδρα τις Βερμούδες στην οποία διευθυντικό στέλεχος ήταν φίλος του.

Εκπρόσωπος του Παλατιού δήλωσε ότι ο Κάρολος δεν μίλησε ποτέ για το θέμα καθώς μια εταιρεία μπορεί να έχει επενδύσει σε αυτό. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι γνωστές οι απόψεις του για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ εδώ και 30 χρόνια έχει προειδοποιήσει για την απειλή από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, ο πρίγκιπας Κάρολος προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερα fund στις νήσους Κέιμαν το 2007, δραστηριότητα που θεωρείται νόμιμη και δεν προκύπτει φοροδιαφυγή.

«Δεν υφίσταταται καμία προσπάθεια φοροαποφυγής»,δηλώνει το Μπάκιγχαμ, που τονίζει ότι ο Δούκας της Κορνουάλης καταβάλει οικειοθελώς φόρο εισοδήματος για οποιαδήποτε έσοδα. 

Την ίδια ώρα τα διεθνή ΜΜΕ διερωτώνται για την πηγή που αποκάλυψε στη «Süddeutsche Zeitung», την κορυφαία ημερήσια  εφημερίδα της Γερμανίας τα Panama Papers και αργότερα τα Paradise Papers».

Στα Paradise Papers ανακαλύφθηκαν πληροφορίες που αμαυρώνουν την εικόνα της Apple.
   

Η Κομισιόν θα εκπονήσει «μαύρη» λίστα με φορολογικούς παραδείσους 

Την ίδια ώρα, έντονα αντιδρούν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. μετά τις αποκαλύψεις των Paradise Papers για το περίπλοκο νομικό σύστημα που ενισχύει τη φοροαποφυγή και την απόκρυψη των επενδύσεων των πλουσίων προσώπων και των μεγάλων εταιρειών.

Η Κομισιόν πρόκειται να εκπονήσει μαύρη λίστα με φορολογικούς παραδείσους, για να την εγκρίνουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών τον επόμενο μήνα και να δρομολογηθούν κυρώσεις σε όσους βοηθούν τη φοροαποφυγή. Αυτό συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., ενώ η Γαλλία πρότεινε ακόμα και τη διακοπή της χρηματοδότησης των φορολογικών παραδείσων από οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο των Panama Papers, που αφορούσε κυρίως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από πολιτικούς ηγέτες και συνεργάτες τους στο Ιράκ ή το Πακιστάν, έρχονται τα Paradise Papers, δηλαδή η διαρροή 13,5 εκατ. αρχείων, τα οποία αποκαλύπτουν τις παράνομες πρακτικές που υιοθετούν σημαίνοντα πρόσωπα και μεγάλες πολυεθνικές για να μην πληρώσουν φόρους. 

«Είμαι αποφασισμένος να ενισχύσω τα μέσα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη μαύρη λίστα έως τα τέλη του έτους», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Ακόμα και η δημιουργία λίστας φορολογικών παραδείσων είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα για την Ε.Ε. Η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ιρλανδία είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε. που έχουν κατηγορηθεί ότι λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, διότι προσφέρουν μυστικότητα, ανωνυμία και χαμηλούς έως και ανύπαρκτους φόρους. Υπάρχουν, επίσης, περιοχές όπως το Γκέρνσεϊ και οι Βερμούδες που περιλαμβάνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με την Ε.Ε. Στις Βερμούδες ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια η νομική εταιρεία «Appleby», η οποία αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου των Paradise Papers, καθώς από αυτήν διέρρευσαν τα 13,5 εκατ. αρχεία με αποκαλύψεις για τα νομικά τεχνάσματα που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή και τη μυστικότητα όσον αφορά τη διαχείριση των επενδύσεων της βασίλισσας της Αγγλίας ή του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος. «Υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για να ληφθούν άμεσα μέτρα», επεσήμανε ο Τόμας Τόνιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας.