Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025 -

kolotumba: Η λέξη που μπήκε στο πολιτικό λεξιλόγιο και Ισπανών και Καταλανών



Από τη στιγμή που ο ηγέτης των Καταλανών σχισματικών, Κάρλες Πουτζδεμόν, αποφάσισε να κάνει «δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, άρχισαν οι συγκρίσεις με το αντίστοιχο δημοψήφισμα του 2015 στην Ελλάδα.

Όλοι ήταν βέβαιοι για την έκβαση και των δυο δημοψηφισμάτων, πριν στηθούν οι κάλπες. Στην Ελλάδα κανείς δεν πίστευε ότι μόλις έξι μήνες μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, υπήρχε έστω και μία περίπτωση στο εκατομμύριο, οι πολίτες να ψηφίσουν διαφορετικά από την τοποθέτηση που είχε πάρει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός τότε: Ήταν υπέρ του «όχι».

Αντίστοιχα, στην Καταλονία, οι πιο ένθερμοι οπαδοί της απόσχισης έφεραν και την τελευταία ψήφο στις κάλπες, με αποτέλεσμα το «ναι» στην ανεξαρτησία που είχε  ζητήσει ο Πουτζδεμόν, να ξεπεράσει το 90%, παρά που από το σύνολο των Καταλανών, δεν ψήφισαν περισσότεροι από το 40% περίπου.

Τα δύσκολα, όμως, και στις δυο περιπτώσεις ήταν μετά το αποτέλεσμα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε μετά από δραματικές συσκέψεις, να πάρει πίσω τις μεγαλοστομίες περί «ζουρνά» που θα κτυπούσε και περί «αγορών» που θα χόρευαν και να προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών σε μια προσπάθεια να μην βγει η χώρα από την ευρωπαϊκή οικογένεια, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνία, αλλά και για την πολιτική της εκπροσώπηση, που θα την είχε οδηγήσει εκτός Ευρώπης.

Τότε ο Τσίπρας έκανε την περίφημη «κολοτούμπα». Πέταξε έξω τον Βαρουφάκη και τους μετέπειτα ΛΑΕτζήδες, ξαναπήγε σε εκλογές, τις κέρδισε κι έκτοτε εφαρμόζει κατά γράμμα, απολύτως, μέχρι κεραίας τις κατευθύνσεις των δανειστών. Κι η περίφημη «κολοτούμπα» πέρασε στο καθημερινό λεξιλόγιο της ελληνικής πολιτικής συζήτησης.

Τις ίδιες, περίπου, σκέψεις, έκαναν και οι Ισπανοί. Τι θα κάνει ο Πουτζδεμόν, μετά τη συντριπτική του νίκη; Θα εξαγγείλει την ανεξαρτησία της Καταλονίας; Νωρίς- νωρίς, η Μαδρίτη έδειξε τις προθέσεις της: Η χρήση βίας- σε μερικές περιπτώσεις αλόγιστης- έδωσε το μήνυμα της αποφασιστικότητας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λούις ντε Γκίντος, βγήκε στο διεθνές πρακτορείο Μπλούμπεργκ και μίλησε πάνω από δέκα φορές για «την ισχύ του νόμου». Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν τον Πουτζδεμόν ότι πιθανή ανεξαρτησία της Καταλονίας θα βγάλει αυτόματα αυτή την -πολύ πλούσια- ισπανική περιοχή έξω από την Ευρωπαίκη Ένωση, έξω από το ευρώ. Οι μεγάλες καταλανικές τράπεζες και επιχειρήσεις άρχισαν να τα μαζεύουν και να αλλάζουν έδρα, μεταφερόμενες σε άλλα ισπανικά εδάφη. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ξεκαθάρισε δημόσια ότι εάν ο Πουτζδεμόν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα εφαρμόσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, που λέει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις παύεται η κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής και προκηρύσσονται εκλογές.

Ο Πουτζδεμόν, δεν είχε άλλη λύση. Μόνη διέξοδός του, ήταν να κάνει ό,τι και ο Τσίπρας, πριν από δυο χρόνια: Κολοτούμπα. Δεν είχε άλλη επιλογή, όπως δεν είχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός το κλαοκαίρι του 2015. Τότε ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που του έλεγε «ε, άντε, λοιπόν. Βρείτε από την Ευρώπη. Θα σας δώσουμε και οικονομική ενίσχυση, για να μας απαλλάξετε, επιτέλους, από την παρουσία σας». Τώρα ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις που είπαν απερίφραστα στον Πουτζδεμόν: Οι πλούσιοι Καταλανοί θα βρεθούν σε μια νύχτα εκτός Ευρώπης και θα πεινάσουν».

Έρχονται, λοιπόν, στιγμές στην πολιτική, που οι πιρουέτες, οι ελιγμοί, οι τσαμπουκάδες και οι εμμονές, γίνονται -πως το έλεγαν οι παλιοί;- «αλοιφή για κάλους». Και το μόνο που τους μένει -εκτός από την καταστροφή, τη δημόσια χλεύη και την κατάρρευση- είναι η περίφημη «κολοτούμπα»

Πρώτος διδάξας της κολοτούμπας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας. Ακολουθεί κατά πόδας ο Κάρλες Πουτζδεμόν.

Κι η μεγάλη ισπανική εφημερίδα El Pais, ανέλαβε να εξηγήσει στους αναγνώστες της, τι ακριβώς σημαίνει kolotumba:

Εξηγεί, λοιπόν, η καλή εφημερίδα, ότι kolotumba είναι ένος ελληνικός (αλίμονο!) πολιτικός όρος, που σημαίνει στροφή 180 μοιρών. Λέει στη συνέχεια ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος διδάξας, καθώς έγινε διάσημος για την κολοτούμπα του δημοψηφίσματος του 2015. Κι ακολούθως αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την καταλανική kolotumba, δηλαδή την ανασοτλή της καταλανικής ανεξαρτησίας.