Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

«Φάρμακο» κατά της άνοιας η μεσογειακή διατροφή



Σε «φάρμακο» κατά της άνοιας αναδεικνύεται η μεσογειακή διατροφή. Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη για την άνοια στη χώρα μας κατέδειξε ότι η υιοθέτηση της μεσογειακή διατροφής σχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εκτιμάται σε 4,6% των ατόμων άνω των 65 ετών, ποσοστό σχετικά χαμηλότερο σε σχέση με άλλους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς όπου ανέρχεται στο 6%, ενώ η συχνότητα της ήπιας διανοητικής διαταραχής αφορά το 11,8% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation og Aging and Diet), παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σκαρμέας, σε συνέντευξη τύπου της Εταιρείας Αλτσχάϊμερ Αθηνών. Ο κ. Σκαλμέας επικαλέστηκε και τα αποτελέσματα φινλανδικής μελέτης σύμφωνα με την οποία η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η νοητική ενδυνάμωση και ο έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, η αυξημένη χοληστερίνη, το κάπνισμα, διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου. «Ο αριθμός των ατόμων με άνοια στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ελληνικού πληθυσμού και ανάλογα θα αυξηθεί η επιβάρυνση της νόσου σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Για αυτόν το λόγο, η διεύρυνσή των γνώσεών μας για την πρόληψη της άνοιας είναι εξαιρετικά σημαντική και μελέτες όπως αυτή αποτελούν ορόσημα στην προσπάθειά μας για τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση της νόσου» δήλωσε ο κ. Σκαρμέας.

Την ίδρυση νέων δομών στήριξης και φροντίδας ατόμων με άνοια προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος. Οπως είναι στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοια - Νόσο Αλτσχάϊμερ θα ιδρυθούν 8 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, 6 ιατρεία μνήμης σε γενικά νοσοκομεία και πέντε μονάδες φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου (hospices).

Τέλος, η επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών τη οποία συμπληρώνει 15 χρόνια από την ίδρυσή της και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, παρουσίασε τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας για τις ανάγκες των φροντιστών ατόμων με άνοια. Σύμφωνα με αυτά, οι Ελληνες φροντιστές ανοϊκών ασθενών είναι σε ποσοστό 75% γυναίκες, σε ποσοστό 56% μέσης ηλικίας και φροντίζουν τον ασθενή κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών θα πραγματοποιήσει στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη».