Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024 -

Διάλογο επί της ουσίας θέλει ο Αναστασιάδης



Ένα στίγμα των όσων θα θέσει και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε μια εβδομάδα, έδωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αντικρούσει τις όποιες παρασκηνιακές κινήσεις για συναντήσεις που δεν θα είναι επαρκώς προετοιμασμένες.

Το γεγονός ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε έχει αποχωρήσει και δεν αναμένονται κάποιες εκπλήξεις, εντούτοις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως δεν θα συμφωνήσει σε συναντήσεις για σκοπούς φωτογράφισης (photo opportunity). Υπογραμμίζοντας πως έχουν ήδη πλείστες φωτογραφίες και δεν χρειάζονται άλλες.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως στη συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ θα εκφράσει την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επιστροφή στις συνομιλίες, οι οποίες θα έχουν επαρκώς προετοιμαστεί. Στο ερώτημα εάν θα δώσει και γραπτώς τις θέσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε θετικά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μας το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει και παραμένει ρευστό το ενδεχόμενο κατάθεσης και γραπτώς της ετοιμότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή στις συνομιλίες.

Ούτως ή άλλως η δέσμευση ενώπιον του ΓΓ ΟΗΕ αλλά και οι σχετικές αναφορές που θα γίνουν κατά την ομιλία του ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση αποτελούν επαρκή δείγματα για τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Όπως δήλωσε, σκοπός είναι «η μεταφορά στον Γενικό Γραμματέα της αποφασιστικότητάς μας για λύση». «Δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν υψηλού επιπέδου διάλογο απροετοίμαστοι», ανέφερε.

 

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως η ε/κ πλευρά θα συναινέσει σε συνέχιση του διαλόγου μόνο εάν η Τουρκία αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες. «Εάν η Τουρκία ανταποκριθεί, όπως και εμείς, θετικά, εναπόκειται στον ΓΓ να αναλάβει πρωτοβουλία» σημείωσε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα συνάντησης με το Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε ότι αυτό που έχει σημασία είναι μία ενδεχόμενη συνάντηση να έχει ουσία. Επίσης, τόνισε ότι από την Τουρκία εξαρτάται ο τερματισμός των εγγυήσεων των παρεμβατικών δικαιωμάτων και η απόσυρση του κατοχικού στρατού, λέγοντας ότι αξιοποίησε στο έπακρον τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υποβάλλοντας τις δικές του προτάσεις.

Τέλειωσε η διαδικασία

Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ «έχει τελειώσει η διαδικασία των περιεκτικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που ξεκίνησε το 2008».

Απαντώντας σε γραπτό ερώτημα που έθεσε Τούρκος βουλευτής ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στην τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία επέδειξαν την αναγκαία βούληση για την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο των βασικών παραμέτρων ενός νέου συνεταιρισμού που να βασίζεται στην διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και πολιτική ισότητα των πλευρών όπως καθορίστηκαν από την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014. «Παρά την εποικοδομητική συμβολή και την πολιτική βούληση της χώρας μας και της τ/κ πλευράς, το δίδυμο Ε/κ-Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στον βαθμό που έπρεπε στην ειλικρινή και αποφασιστική στάση μας. Η διάσκεψη δεν είχε αποτέλεσμα και έκλεισε. Έτσι, έχει τελειώσει η διαδικασία των περιεκτικών διαπραγματεύσεων που είχε ξεκινήσει το 2008», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι στις 20 Ιουλίου είχαν πάει στα κατεχόμενα μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ για την επέτειο της εισβολής και με την ευκαιρία αυτή είχαν επαφές με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον “πρωθυπουργό” Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, τον “υπέξ” Ταχσίν Ερτουγρούλ και άλλους Τ/κ. Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρακολουθούν στενά «τις εργασίες για τους υδρογονάνθρακες που συνεχίζει μονομερώς στην Ανατολική Μεσόγειο η διοίκηση νοτίου Κύπρου, παραβλέποντας τα πραγματικά δικαιώματα επί των φυσικών πηγών των Τ/κ οι οποίοι είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού».

«Η διοίκηση της νοτίου Κύπρου από το 2003 μέχρι σήμερα με μονομερείς πρωτοβουλίες, όπως σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων πεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο στο όνομα ολόκληρου του νησιού, έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προσπάθησε να δημιουργήσει μονομερώς τετελεσμένα. Με αυτές τις μονομερείς πρωτοβουλίες της, η διοίκηση νοτίου Κύπρου προσπάθησε να παραβλέψει και να υφαρπάξει τα δικαιώματα των Τ/κ επί των πηγών του νησιού. Οι αντιρρήσεις μας για αυτές τις συμφωνίες που παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ και της χώρας μας στο δυτικό μέρος του νησιού έχουν ήδη δοθεί γραπτώς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε.

Προστάτες της «τδβκ»

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό οι πρωτοβουλίες των Ε/Κ τους ανάγκασαν να λάβουν όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ και σε αυτό το πλαίσιο στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 υπέγραψαν τη «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας Τουρκίας- “τδβκ”». Επιπλέον στις 22 Σεπτεμβρίου του 2011 το “υπουργικό συμβούλιο” των κατεχομένων αδειοδότησε την Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για έρευνες στο νησί και άρχισε η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών.

«Συγκεκριμένα τμήματα κάποιων πεδίων που συμπεριλαμβάνονται στους λεγόμενους διεθνείς διαγωνισμούς που ανακοίνωσε η διοίκηση νοτίου Κύπρου συγκρούονται με τα πεδία της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να στηρίζει την τ/κ πλευρά. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια στις δραστηριότητες που συνεχίζει η διοίκηση νοτίου Κύπρου σε αυτά τα πεδία ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ και σε συντονισμό με την κυβέρνηση της “τδβκ” θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση με κάθε περίπτωση», ανέφερε.

Πηγή κειμένου: 

philenews