Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της και την ταυτόητά της θα βρεθεί αυτό το φθινόπωρο η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.
Με τις συζητήσεις για το Brexit σε πλήρη εξέλιξη, την αντιμετώπιση της «απείθαρχης» Πολωνίας και άλλων ανατολικών χωρών που δεν εφαρμόζουν και δεν τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες, την αναγέννηση του ευρώ που σχεδιάζουν οι ηγέτες παράλληλα με την προσέλκυση επενδύσεων, ένα «γνωστό» πρόβλημα από το παρελθόν επανέρχεται στην επικαιρότητα. Πρόκειται για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά, με σκοπό να ολοκληρωθούν άμεσα και να εκταμιευτούν νέα δάνεια τον Ιανουάριο. Το πρακτορείο επισημαίνει πως ναι μεν τα οικονομικά στοιχεία που περιλαμβάνει η αξιολόγηση αυτή δεν είναι τέτοιας σημασίας όσο στις προηγούμενες αξιολογήσεις, οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα τραβήξουν επί μακρόν για θέματα όπως η ενέργεια και οι κρατικές δαπάνες σε ειδικά επιδόματα.
Αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές άλλωστε θα προκύψουν ξανά ερωτήματα για την συμμετοχή του ΔΝτ στο πρόγραμμα, καθώς αν και έχει συμφωνήσει επί της αρχής για την παράταση των δανείων της Ελλάδας, το Ταμείο έχει πει πως δεν θα προχωρήσει σε εκταμιεύσεις εάν δεν προκύψει μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - κάτι στο οποίο αντιστέκεται η Γερμανία, μέχρι τώρα. Το Ταμείο άλλωστε, επισημαίνει το Bloomberg έχει ζητήσει και νέα αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχει τελειώσει με τα μνημόνια, κάτι που, κατά το Bloomberg, σημαίνει πως οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι ως προς το τι αναμένεται για τη χώρα.