Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 -

Στο "κόκκινο" η Αργολίδα: Περιμένουν αύξηση κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Δύο θάνατοι μέχρι στιγμής



Στο… κόκκινο βρίσκεται η επαγρύπνηση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών και άλλων φορέων αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα.

Οι ειδικοί αναμένουν σημαντική αύξηση στα κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (μέχρι και χθες είχαν δηλωθεί 12 σοβαρά περιστατικά εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα) στην περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.
 
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε αφενός μεν πως υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών στην περιοχή, αφετέρου πως ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εντοπιστεί πλέον και σε κατοικίδια ζώα, κυρίως σε άλογα, δεδομένο που αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη… απαισιοδοξία για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου τόσο στα ζώα, όσο και στους κατοίκους της περιοχής. 

Άλλωστε, κατ’ αναλογία με τους λοιμωξιολόγους που καταγράφουν τα κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, καταγραφή γίνεται και από τους κτηνιάτρους που από το 2010 (οπότε δηλώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία εγκεφαλίτιδας λόγω ιού Δυτικού Νείλου σε πληθυσμούς αλόγων στη Βόρεια Ελλάδα), παρακολουθούν για τυχόν επιδημία εγκεφαλίτιδας από τον συγκεκριμένο ιό στα άλογα κάθε καλοκαίρι.
 

Ο κύκλος της μετάδοσης του ιού

 
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών, αλλά η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά. Ο ιάνθρωποι και τα θηλαστικά, όπως τα άλογα, μολύνονται αλλά θεωρούνται ως «αδιέξοδοι ξενιστές» δηλαδή -ευτυχώς- δεν συνεχίζουν τον κύκλο της μετάδοσης του ιού ούτε μεταξύ τους ούτε μεταδίδοντας τον ιό πάλι σε άλλα κουνούπια. «Ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών» αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Το θέμα των ζώων που έχουν μολυνθεί και έχουν εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα ή άλλα ηπιότερα συμπτώματα παρακολουθούν φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Από το υπουργείο Υγείας υπάρχει επαγρύπνηση για τα κρούσματα στους κατοίκους όλου του νομού, και όχι μόνο στο Ναύπλιο, το Άργος, τις Μυκήνες.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες καταγράφηκαν 12 κρούσματα, με τα οκτώ εξ αυτών να είναι βαριά με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, για κάθε τέτοιο κρούσμα αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή και τελείως ασυμπτωματικοί.

Άρα, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες κρούσματα που δεν έχουν διαγνωστεί. Η εκδήλωση μαζικών κρουσμάτων της λοίμωξης σε ανθρώπους αλλά και σε άλογα υποδηλώνει πως στην Αργολίδα δεν έχουν υλοποιηθεί επαρκώς τα προγράμματα ψεκασμών κατά των κουνουπιών, μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ιός.
 

Σημαντικά τα μέτρα ατομικής προστασίας

 
«Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, άρα η πρόληψη αφορά στην προστασία μόνο από τσιμπήματα κουνουπιών», ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο ειδικός πρόσθεσε πως πραγματοποιούνται ψεκασμοί για να ελεγχθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών ακόμα και τώρα για να περιοριστούν τα ενήλικα κουνούπια.

Επέστησε την προσοχή για προστασία όχι μόνο τις ώρες από το σούρουπο έως το χάραμα όπου κυκλοφορούν τα κοινά κουνούπια αλλά και τις υπόλοιπες ώρες όπου τα κουνούπια- μπορούν να τσιμπήσουν τον άνθρωπο: «Τα μέτρα είναι τα εντομοαπωθητικά, είτε αυτά αφορούν το περιβάλλον είτε αυτά αφορούν το ίδιο μας το δέρμα και την επάλειψη με αυτά, τα φαρδιά ρούχα, προσοχή σε θάμνους, φυλλωσιές, και ιδιαίτερα στο στάσιμο νερό, καθώς αποτελεί πηγή πολλαπλασιασμού των κουνουπιών επειδή εκεί εναποθέτουν τα αυγά τους, χρήσιμοι είναι οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος, οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο απωθούν τα κουνούπια, ένα πολύ καλό μέτρο είναι ο ανεμιστήρας, οι σίτες στα παράθυρα, το κλιματιστικό».