Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 -

Η Ιταλία χαρίζει πύργους και κάστρα με αντάλλαγμα...


Στην προσπάθειά της να συντηρήσει παλαιά κτίρια σε ιστορικές περιοχές της ιταλικής περιφέρειας, η Υπηρεσία Κρατικών Ακινήτων χαρίζει 100 μοναστήρια, κάστρα, πέτρινους πύργους, πανδοχεία και σιδηροδρομικούς σταθμούς.
 
Οποιος, όμως, δεχθεί αυτή τη δελεαστική προσφορά θα πρέπει να αναλάβει το κόστος συντήρησης και ανακαίνισης, με συγκεκριμένες προδιαγραφές για την εκτέλεση των εργασιών.
 
Στα κτίρια προς αξιοποίηση περιλαμβάνονται το Καστέλο ντι Μοντεφιόρε του 13ου αιώνα στην περιφέρεια Μάρκε, το Καστέλο ντι Μπλέρα στην περιφέρεια του Λάτιο και ένα παλαιό σχολικό κτίριο στην Απουλία. Τέτοιας φύσεως επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ιταλία, όπου η ανεργία των νέων προσεγγίζει το 40%. Προβλέπεται να προσληφθούν κυρίως άτομα έως 40 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει, όμως, να παρουσιάσουν λεπτομερή σχέδια για την ανακαίνιση και τη μετατροπή των παραμελημένων κτιρίων σε ελκυστικούς προορισμούς για τουρίστες.
 
Η Ιταλία προσπαθεί να μιμηθεί την Ισπανία, η οποία προσελκύει χιλιάδες τουρίστες λόγω του «Δρόμου του Αγίου Ιάκωβου», ο οποίος, διαμέσου πολλών πόλεων της Ευρώπης, καταλήγει στον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο δε Κομποστέλα στη Γαλικία της Βορειοδυτικής Ισπανίας, όπου βρίσκονται θαμμένα τα ιερά λείψανα του Αποστόλου Ιακώβου. Η διαδρομή αυτή είναι γνωστή από τον ένατο αιώνα και αναγνωρίστηκε το 1985 από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
Τα περισσότερα από τα 40 ακίνητα που διατίθενται προς επένδυση στην Ιταλία βρίσκονται κοντά σε ιστορικά μονοπάτια ή σε ποδηλατικές διαδρομές. Μία από αυτές τις διαδρομές είναι η Αππία Οδός, ένας αρχαίος δρόμος (φτιάχτηκε το 321 π.Χ.) που συνδέει το Μπρίντιζι στη Νοτιοανατολική Ιταλία με τη Ρώμη. Ακόμα μία ιστορική διαδρομή που βρίσκεται δίπλα σε παλαιά ακίνητα είναι η Via Francigena, που ενώνει τη Ρώμη με το Παρίσι. Ο «Δρόμος του Αγίου Βενέδικτου» είναι ακόμη μία προσκυνηματική διαδρομή που περνάει από τα βουνά της Ούμπρια στην Κεντρική Ιταλία.
 
«Ο τουρισμός δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνει περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, έχει μεγάλη απήχηση και θέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές για την αξιοποίηση παλαιών, ιστορικών ακινήτων, όπως κάστρα και εγκαταλελειμμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί», σχολιάζει ο Ρομπέρτο Ρέτζι, διευθυντής της Υπηρεσίας Κρατικών Ακινήτων στην Ιταλία. Αν το πρόγραμμα στεφθεί με επιτυχία, τότε η Ρώμη σκοπεύει να διαθέσει ακόμη 100 παλαιά ακίνητα για αξιοποίηση το 2018 και άλλα 100 το 2019. «Ελπίζουμε ότι θα συμμετάσχουν νέοι στην ανακαίνιση και στην ανανέωση αυτών των ακινήτων, με παροχές που θα ωφελήσουν τις αγροτικές περιοχές και τον τοπικό τουρισμό», συμπλήρωσε ο κ. Ρέτζι.
 
Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει, επίσης, με αυτή την κίνηση να στρέψει την προσοχή των τουριστών στις περιφέρειες και να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση κλασικών προορισμών, όπως η Βενετία, η Φλωρεντία και η Ρώμη. Ακόμα μία πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου τουρισμού, είναι η διάθεση φάρων για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία μπουτίκ, εστιατόρια ή μουσεία. Αρκετοί από αυτούς τους φάρους βρίσκονται στις ακτές της Σαρδηνίας ή σε απότομες βουνοπλαγιές με θέα ακτογραμμές της χώρας.
 
Επενδύσεις σε ιστορικά ξενοδοχεία
 
Ο αριθμός των ξενοδοχείων-μελών του δικτύου που λειτουργεί σε ιστορικά κτίρια της Ευρώπης αναμένεται να φθάσει και να ξεπεράσει κατά τη χρονιά που διανύουμε τα 500.
 
Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του δικτύου Βαρβάρα Αυδή αναφέρει στην «Κ» ότι πρόσφατα εντάχθηκαν 11 νέα μέλη, εκ των οποίων από τρία βρίσκονται στη Γερμανία και στην Ιρλανδία, από δύο στην Ιταλία και από ένα στην Ελλάδα, στη Σουηδία και στο Μαυροβούνιο. Το ελληνικό ξενοδοχείο Serenissima Boutique Hotel στα Χανιά λειτουργεί σε ένα βενετσιάνικο αρχοντικό του 16ου αιώνα.
 
Επίσης, το επόμενο χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί η ένταξη περίπου 30 ιστορικών ξενοδοχείων από την αγορά της Ολλανδίας, ενώ θα ενταχθούν και άλλα ξενοδοχεία από τη Γερμανία. Σημειώνεται ότι η κ. Αυδή, που είναι για δεύτερη φορά πρόεδρος του ευρωπαϊκού δικτύου, είναι ιδρύτρια και του ελληνικού δικτύου ιστορικών ξενοδοχείων Υάδες Greek Historic Hotels, το οποίο διαθέτει 19 μέλη.
 
Το ευρωπαϊκό δίκτυο ιδρύθηκε το 1997 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με στόχο την προβολή της μοναδικής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και την αναλλοίωτη διατήρησή της στο μέλλον.
 
Σύμφωνα με τις αρχές του δικτύου, κάθε ξενοδόχος του δικτύου είναι ο κύριος θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, μέσω της μετατροπής του κτίσματος που διαθέτει σε ξενοδοχειακή μονάδα και της ενημέρωσης των επισκεπτών για την ιστορία του.