Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 -

Η πείνα μας κάνει πιο έξυπνους



Όταν είστε λίγο πεινασμένοι, πώς αισθάνεστε; Έξυπνοι και έτοιμοι να κατακτήσετε τον κόσμο ή απλώς έχετε μια εμμονή με το φαγητό; Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η περιστασιακή νηστεία μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του εγκεφάλου και αυτό πιθανότατα οφείλεται στην “ορμόνη της πείνας”.

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται κυρίως στο στομάχι και στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είστε πεινασμένοι. Οι ερευνητές πιστεύουν γενικά ότι τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας, όταν είστε πεινασμένοι, και συνήθως πέφτουν αρκετές ώρες μετά το φαγητό.

Αλλά ο Jeffrey Davies, αναπληρωτής καθηγητής μοριακής νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Swansea του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει ότι η γκρελίνη κάνει πολλά περισσότερα από το να στέλνει σήματα πείνας στον εγκέφαλο.

Ο Davies έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες σχετικά με τη δύναμη της γκρελίνης σημειώνοντας ότι η ορμόνη αυτή μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και να βελτιώνει τη μνήμη. Το έργο της ομάδας του παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Βρετανική Ένωση Νευροεπιστημών.

Η έρευνα έγινε σε ποντίκια που λάμβαναν το 70% της τροφής από αυτήν που κανονικά έτρωγαν για χρονικό διάστημα 14 ημερών, αναπτύσσοντας περισσότερους νευρώνες στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως κέντρο μάθησης και μνήμης. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται νευρογένεση, συμβαδίζει με τη βελτίωση των επιδόσεων σε μακροχρόνιες δοκιμές μνήμης.

“Το μήνυμα ότι ο ήπιος περιορισμός των θερμίδων είναι επωφελής για την υγεία υποστηρίζεται από σαφή στοιχεία”, λέει. “Για τον γενικό πληθυσμό αυτό είναι κάτι που μπορούν να εισαγάγουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη ζωή τους, όπως κάνουν, για παράδειγμα, με την αύξηση της σωματικής άσκησης”, αναφέρει ο επιστήμονας.