Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 -

Ιταλία και Ιαπωνία επικροτούν την αμερικανική επίθεση στη Συρία



Την υποστήριξή της στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν σήμερα οι ΗΠΑ εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, εξέφρασε η Ιταλία λέγοντας ότι είναι μια κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα της Συρίας και ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τη χρήση χημικών όπλων από τον ηγέτη της Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν νωρίτερα σήμερα δεκάδες πυραύλους κρουζ εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, από την οποία όπως είπαν πραγματοποιήθηκε μια φονική επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη Τρίτη.

«Η Ιταλία κατανοεί τους λόγους για τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πλήγμα ήταν «μια αναλογική απάντηση... και ένα σήμα αποτροπής απέναντι στους κινδύνους περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από τον Άσαντ».

Η Ιταλία ασκεί αυτή την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Ιταλίας, το αντικαθεστωτικό κίνημα των Πέντε Αστέρων και η αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά, καταδίκασαν τα πλήγματα των ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η Ιαπωνία υποστηρίζει την «αποφασιστικότητα» των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της εξάπλωσης χημικών όπλων, μετά την πρώτη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ανεχτεί ποτέ την εξάπλωση των χημικών όπλων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άμπε, ο οποίος εκτίμησε πως η αμερικανική ενέργεια «είχε σκοπό να αποτρέψει μια επιδείνωση της κατάστασης».

«Αποτιμούμε πολύ υψηλά την ισχυρή δέσμευση του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης και την ειρήνη και τη σταθερότητα των συμμάχων και του κόσμου», πρόθεσε ο Άμπε.

Αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα, που φέρεται να πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 86 αμάχων, ανάμεσά τους και 27 παιδιών, ο Άμπε είπε «η διεθνής κοινότητα υπέστη μεγάλο σοκ απέναντι σε αυτή την τρομερή κατάσταση στην οποία ακόμη και μικρά παιδιά ήταν θύματα» και πρόσθεσε: «αυτό είναι εξαιρετικά απάνθρωπο και παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κυριότερος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, χαρακτήρισε τα αεροπορικά πλήγματα «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους». Είχε χαρακτηρίσει χθες «απαράδεκτο» να κατηγορείται χωρίς αποδείξεις το καθεστώς της Δαμασκού ως υπεύθυνο για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα.

Η θέση του Άμπε δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στο Τόκιο και στη Μόσχα, που προσπαθούν να επιλύσουν μια εδαφική διαφορά που χρονολογείται από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εμποδίζει τις δύο χώρες να υπογράψουν ειρήνη, διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

«Δεν θα υπάρξει άμεση επίπτωση στο διμερές ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην Ιαπωνία και στη Ρωσία», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα.