Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025 -

Συντακτικό συνεδριο τον Ιούνιο αποφάσισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη



Τη διεξαγωγή συντακτικού-προγραμματικού συνεδρίου στο τέλος Ιουνίου (28 - 29 Ιουνίου το πιθανότερο) αποφάσισε το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το οποίο συζήτησε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την πορεία προς το συνέδριο της ΔΗΣΥ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύνεδροι θα είναι περίπου 3.000 και οι μισοί θα προέρχονται αναλογικά από τα κόμματα που απαρτίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι υπόλοιποι θα είναι κοινής αποδοχής αιρετοί.

Μετά την τετράωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 7.00 το βράδυ ανακοινώθηκε ότι:

1) Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζει την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αντιτίθεται στις λογικές της Ευρώπης των πολλαπλών επιλογών και ταχυτήτων.

2) Επισημαίνει και πάλι τους κινδύνους από την παράταση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας στην οικονομία που δημιουργούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί, με δυσβάστακτο κόστος για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.
Μάλιστα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη καθιστά σαφές ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση .«Η ΔΗΣΥ καλεί αυτούς που διαμόρφωσαν το αδιέξοδο, να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη ψήφισης των νέων δυσμενών μέτρων όταν θα έρθουν στην Βουλή. Συνένοχοι στα αδιέξοδά τους δεν θα γίνουμε», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καλεί τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία για το τέλος της αβεβαιότητας.

Επίσης η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταδικάζει τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και κάθε ακραία φωνή στην Ευρώπη απ' όπου και αν αυτή προέρχεται. «Ιδιαίτερα μάλιστα, παραγόντων όπως ο πρόεδρος του Eurogroup, που θα έπρεπε να σέβεται τον θεσμικό του ρόλο και όχι να προβαίνει σε υποτιμητικές δηλώσεις για λαούς της Ευρώπης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Για το συνέδριο, επισημαίνεται ότι «θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, μαζικό και δημοκρατικό. Ένα πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο.
Στόχος του συνεδρίου είναι η διαμόρφωση του σύγχρονου, προοδευτικού, ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η εμβάθυνση της οργανωτικής λειτουργίας της».

Το συνέδριο περιλαμβάνει στη θεματολογία του:

• Την φυσιογνωμία, την στρατηγική και τις κεντρικές επιλογές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
• Το πρόγραμμα «Ελλάδα», ως σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις ρηξικέλευθες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην υλοποίησή του.
• Την εισήγηση για τις αρχές και την δομή της οργανωτικής λειτουργίας (κεντρική και περιφερειακή) της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 
• Τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες για την νέα γενιά.
• Την ενιαία πολιτική ταυτότητα της Συμπαράταξης (νέο σύμβολο, νέο όργανο κλπ).

Στην παρούσα φάση αποσαφηνίζεται «ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκροτείται στην φάση αυτή ως ενιαίος πολυκομματικός φορέας, που εκφράζει τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.

Το συνέδριο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής μας επιλογής για την δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, με την εκλογή του επικεφαλής του από την κοινωνική βάση».

Συστήνεται ομάδα εργασίας της ΔΗΣΥ η οποία θα εισηγηθεί έως τις 9/04/2017 στο Κεντρικό Συμβούλιο την εξειδίκευση του οδικού χάρτη των διαδικασιών της πορείας προς το συνέδριο.

Τέλος, απευθύνεται κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του συνεδρίου και στην υλοποίηση του κοινού στρατηγικού στόχου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο γραμματέας Γιώργος Μπουλμπασάκος, παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος για τη πορεία προς το συνέδριο, τονίζοντας ότι «στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ένας ισχυρός προοδευτικός φορέας, καταλύτης προοδευτικών αλλαγών και ανατροπών, πρωταγωνιστής των εξελίξεων που θα υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, ώστε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα».

Ακόμη, τονίστηκε ότι επιδίωξη πρέπει να είναι ένα συνέδριο υπέρβασης «και όχι ένα συνέδριο σημειωτόν», ανανέωσης και όχι αναπαλαίωσης, συνέδριο ενότητας «για να σταματήσει ο κατακερματισμός».