Συγκεκριμένα μετά την έκδοση της τελευταίας γενικής ανακοστολόγησης του 2016, οι τιμές θα ίσχυαν στα φαρμακεία από αύριο, οπότε αφού στο μεταξύ είχε ολοκληρωθεί και η διαδικασία διορθώσεων από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων με βάση τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αποφάσισε την έκδοση του διορθωτικού δελτίου και την παράταση εφαρμογής των νέων τιμών για το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017.
Για την έκδοση του συγκεκριμένου Διορθωτικού Δελτίου Τιμών, που περιλαμβάνει το σύνολο των 9724 ιδιοσκευασμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα, η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων είχε επεξεργαστεί περίπου 350 ενστάσεις που αφορούσαν διοικητικές αλλαγές, ΦΠΑ, πτώση της τιμής κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης, πτώση της τιμής κάτω από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, λάθη στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, γενόσημα με τιμή κάτω από το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, γενόσημα με μείωση τιμής κάτω από 10%, ευθυγράμμιση γενοσήμων μεταξύ τους, μοναδικά σκευάσματα, λάθη κοστολόγησης, λάθη παλαιότερων τιμολογήσεων, μετάβαση από τη θετική στην αρνητική λίστα, οικειοθελείς μειώσεις τιμής κλπ. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).
Η δημοσίευση του διορθωτικού δελτίου, δίνει το "πράσινο φως" για την έκδοση της Θετικής Λίστας Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων, ενώ αναμένεται και η δημοσίευση ενός ακόμη δελτίου τιμών, που θα περιλαμβάνει τα νέα φάρμακα - η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στην έκδοση πρότασης από τον ΕΟΦ - και θα ακολουθήσει η θεσμοθέτηση των νέων κριτηρίων για την ένταξη των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με νόμο.