Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

Διεθνής Αμνηστία: Χιλιάδες μαζικές εκτελέσεις σε στρατιωτική φυλακή του Άσαντ



Για αρκετές χιλιάδες μαζικές εκτελέσεις -ενδεχομένως μέχρι και 13.000- σε στρατιωτική φυλακή έξω από τη Δαμασκό κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία το συριακό καθεστώς, παράλληλα με «συστηματική διενέργεια βασανιστηρίων» στην ίδια φυλακή. 

Η οργάνωση υποστηρίζει πως η φυλακή Σεντνάγια έχει γίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι και πλέον χρόνων σκηνικό μαζικών απαγχονισμών κρατουμένων που καταδικάστηκαν σε δίκες-παρωδίες και πολλές φορές «ομολογούσαν» έπειτα από βασανισμό.

Στο παρελθόν, η κυβέρνηση Άσαντ έχει απορρίψει τέτοιες αναφορές. Η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε στην αναφορά της για την φυλακή Σεντάγια πως οι εκτελέσεις έγιναν μεταξύ 2011 και 2015 αλλά φαίνεται να συνεχίζονταν ακόμα. Μιλώντας για εγκλήματα πολέμου, η οργάνωση καλεί τον ΟΗΕ να διερευνήσει την υπόθεση.

Η οργάνωση υποστηρίζει πως 20-50 άτομα κατά μέσον όρο απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού. Η οργάνωση εκτιμά τον αριθμό των εκτελεσθέντων μεταξύ 5.000 και 13.000.

«Τα θύματα είναι κατά κύριο μέρος πολίτες που θεωρείται ότι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση» αναφέρει η Αμνηστία.«Πολλοί από τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια εκτελέστηκαν μετά από σειρά βασανιστηρίων και συστηματική στέρηση φαγητού, νερού, φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης».

Οι κρατούμενοι, που περιελάμβαναν πρώην μέλη του στρατού που θεωρούνταν ύποπτα για απιστία στην κυβέρνηση και άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πέρασαν από δίκες-παρωδίες σε στρατοδικεία και μερικές φορές εξαναγκάστηκαν σε ομολογίες μετά από βασανιστήρια, υποστηρίζει η οργάνωση.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά και όσοι θανατώθηκαν τάφηκαν σε μαζικούς τάφους έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι οικογένειές τους δεν ειδοποιήθηκαν για την τύχη τους, πρόσθεσε η οργάνωση.

Η αναφορά βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 84 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και πρώην φύλακες και αξιωματικοί, κρατούμενοι, δικαστές και δικηγόροι, καθώς και ειδικοί φυλακών στη Συρία.

«Οι υποστηρικτές της Συρίας, ειδικά η Ρωσία, με τη μόνιμη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), και το Ιράν, θα πρέπει να καταδικάσουν τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις πολιτικές εξολόθρευσης που ασκεί το συριακό κράτος και να πράξουν ό,τι είναι στο χέρι τους για να θέσουν τέλος σε αυτές» ανέφερε η οργάνωση.