Σε κοινή γραμμή είναι Βερολίνο και Βρυξέλες σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, σε συνέχεια της χθεσινής «σύρραξης» κυβέρνησης-Σόιμπλε.
Στο μέτωπο που άνοιξε ο Σόιμπλε τάχθηκε σήμερα και η Καγκελάριος Μέρκελ, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, να επανέρχεται να να χαρακτηρίζει «επικτακτική» τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα.
Μετά το «θερμό επεισόδιο» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη γραμμή του Βερολίνου ήρθε να ενισχύσει και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε αναγκαία τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος του ΔΝΤ δεν είναι άλλος από το επιτύχει το εν λόγω πρόγραμμα.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ, «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».
Νέα τοποθέτηση έκανε όμως και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε αφού επανέλαβε ότι πρέπει να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τόνισε πως στο κείμενο του Eurogroup της 14ης Αυγούστου, υπάρχει ο όρος «indispensable» (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή», προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα και δήλωσε: Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε.
Η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ τη Δευτέρα, ότι «δεν καθίσταται και αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του ΔΝΤ» έγινε αφορμή για νέες πιέσεις στην Αθήνα. Η κυβέρνηση, πάντως, τηρεί σκληρή στάση απέναντι στιςνέες απειλές που εξαπέλυσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ κατά του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και των δηλώσεών του για τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις συντάξεις. Στο Μαξίμου έχουν κλιμακώσει τις αντιδράσεις απέναντι στα σχέδια Σόιμπλε και αναμένουν από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να διαχωρίσει τη θέση του από τις απαιτήσεις του Ταμείου για νέες περικοπές.