Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 -

Φέρνει τον κόφτη ο Τσακαλώτος αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι



Εαν  δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεόνασματος για μετά το 2018, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προτείνει μέτρα με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι σχεδόν έτοιμες και όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο «Εθνος της Κυριακής»  θα περιγραφούν κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και στέλνει μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων νομοθέτησή τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «μόνο το ΔΝΤ ζητά εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων γιατί μόνο το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι θα φτάσουμε στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Ωστόσο, όλες οι νέες εξελίξεις στην οικονομία (ανάπτυξη, έσοδα κ.λπ.) διαψεύδουν τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά.

Έχω πει δημοσίως, επανειλημμένως (για κάποιο λόγο, όμως, αυτή η «επανάληψη» περιγράφεται στα Μέσα με ιδιαίτερη γλαφυρότητα, είτε σαν «βόμβα» Τσακαλώτου είτε σαν «σάλπισμα υποχώρησης»…), ότι είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως, όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».

Ο υπουργός επισημαίνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία – πακέτο για τα δημοσιονομικά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τέσσερις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, υπογραμμίζει πως «κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015» και επαναλαμβάνει πως το 1% του πλεονάσματος θα πρέπει να πάει για μείωση φόρων και εισφορών.

«To 1% όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, είναι για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Για να ελαφρυνθεί το βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου και του γεγονότος ότι ο Β. Σόιμπλε θεωρεί πως το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα», διευκρινίζει.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογεί γιατί η μία ποσοστιαία μονάδα από το πλεόνασμα 3,5% πρέπει να διατεθεί για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων είναι και η μείωση της ανεργίας, με την οποία «ίσως ‘γελάσει και το χειλάκι' του κ. Τόμσεν, ο οποίος προέβλεψε, προσφάτως, ότι στην Ελλάδα η πτώση της ανεργίας θα συμπέσει με την περίοδο που ο Αντετοκούμπο θα γίνει παππούς!», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πάντως ότι δεν έχει πειστεί πλήρως «ότι οι συζητήσεις που γίνονται, πηγάζουν, πάντα, από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων».

Στη συνέντευξή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προαναγγέλλει τη σταδιακή υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, με πρώτο βήμα την τοποθέτηση μηχανημάτων POS σε 200.000 επαγγελματίες.

Παράλληλα, καθιστά σαφές πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για το χτύπημα της φοροδιαφυγής που σε συνδυασμό με το περιουσιολόγιο θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών.