Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 -

Τουρκία: Ξεκίνησε η πρώτη δίκη για το πραξικόπημα του Ιουλίου



Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη σημαντική δίκη η οποία συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, με 29 αστυνομικούς να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απειθαρχία στις εντολές τη νύχτα του Ιουλίου όταν στασιαστές στρατιώτες επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση και σκότωσαν περίπου 240 ανθρώπους.

Από τότε περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα σε μια εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής με στόχο τον στρατό, την αστυνομία, τη δημόσια υπηρεσία και τον ιδιωτικό τομέα. Περίπου 40.000 άτομα έχουν συλληφθεί.

Πρόκειται για την πιο σημαντική δίκη που διεξάγεται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αφού άλλες έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο δικαστήριο στο Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, περιλαμβανομένης μιας ισχυρής αστυνομικές παρουσίας. Οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν κάμερες και άλλο εξοπλισμό μέσα στο κτίριο.

Η δίκη ξεκίνησε με την ανάγνωση από τον δικαστή Φικρέτ Ντεμίρ των ονομάτων των κατηγορουμένων και των γεγονότων για τα οποία κατηγορούνται. Στη συνέχεια αναμένεται να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα της υπεράσπισης. Η πρώτη φάση της ακροαματικής διαδικασίας θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Στη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στασιαστές στρατιώτες κατέλαβαν άρματα μάχης, ελικόπτερα κα πολεμικά αεροσκάφη στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα και επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο και σε άλλους θεσμούς.

"Όποιος ενέχεται στην απόπειρα πραξικοπήματος πρέπει να έχει μια δίκαιη δίκη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ορχάν Καγκρί Μπεκάρ, δικηγόρος που εκπροσωπεί ορισμένα από τα θύματα του πραξικοπήματος. "Όσοι είναι ένοχοι πρέπει να καταδικαστούν με τη βαρύτερη ποινή επειδή πρόκειται για προδοσία της χώρας", είπε.

Είκοσι τέσσερις από τους κατηγορούμενους έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ένας διαφεύγει ενώ οι υπόλοιποι έχουν τεθεί υπό δικαστικό έελγχο, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ορισμένοι από τους αυτούς κατηγορούνται ότι δεν προστάτευσαν την προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, άλλοι ότι αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές για αντίσταση στους πραξικοπηματίες και ότι προσπάθησαν να αποθαρρύνουν κάθε λαϊκή αντίσταση αναρτώντας μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εισαγγελείς ζητούν την καταδίκη τρις σε ισόβια 21 από τους αστυνομικούς και ποινές από 7,5 έως 15 χρόνια φυλάκιση για τους υπόλοιπους οκτώ, ανέφερε το Anαdolu.

Η σημερινή δίκη δεν περιλαμβάνει τους φερόμενους ως αρχισυνωμότες, που αναμένεται να δικαστούν, πιθανότατο τον επόμενο χρόνο, στην Άγκυρα.

Η κυβέρνηση ανέφερε νωρίτερα φέτος πως ένα νέο δικαστικό μέγαρο θα κατασκευαστεί σε περιοχή της Άγκυρας καθώς δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλα δικαστήρια στην Τουρκία για να χειριστούν έναν τόσο μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν, αρνείται τις κατηγορίες και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.