Η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας, Φατιμά Μπανέζ, πρότεινε νόμο με τον οποίο το εργάσιμο ωράριο θα λαμβάνει τέλος στις 6 μμ, μετέδωσαν ισπανικά ΜΜΕ την Τρίτη.
Η Ισπανία κάποτε ήταν στο Greenwich Mean Time (GMT), όπως η Βρετανία και η Πορτογαλία (2 ώρες πίσω σε σχέση με την Ελλάδα), αλλά πήγε μια ώρα μπροστά επί του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, ο οποίος ήθελε να «ευθυγραμμίσει» τη χώρα του με τη ναζιστική Γερμανία.
Η υπουργός πρότεινε την αλλαγή της ώρας (μια ώρα πίσω) σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής των Ισπανών εργαζομένων, τα ωράρια των οποίων είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Θέλουμε το εργάσιμο ωράριο της ημέρας στην Ισπανία να τελειώνει στις 6 μμ και θα επιδιώξουμε συμφωνία με εκπροσώπους εταιρειών και εργατικά συνδικάτα» είπε τη Δευτέρα σε ομιλία της.
Επίσης, πρότεινε να επεκταθεί η άδεια πατρότητας κατά τέσσερις εβδομάδες από δύο και να γίνουν πιο ευέλικτες οι συνθήκες εργασίας, όπως η βελτίωση των επιλογών όσον αφορά πχ την εργασία εξ αποστάσεως.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, στην Ισπανία αυτή τη στιγμή το ωράριο διαρκεί 11 ώρες (περιλαμβανομένων διαλειμμάτων για καφέ, φαγητό κ.α.). Οι Ισπανοί εργαζόμενοι αρχίζουν την ημέρα τους στις 9 πμ, κάνουν διάλειμμα για καφέ στη μέση του πρωινού και δουλεύουν ως τις 2 μμ. Το διάλειμμα για φαγητό κρατά δυο με τρεις ώρες, και μετά δουλεύουν ως τις 8 μμ. Οπότε, βραδινό δεν τρώγεται πριν τις 9 μμ, και οι περισσότεροι παρακολουθούν λίγες ώρες τηλεόραση πριν πέσουν για ύπνο κατά τα μεσάνυχτα. Οι υπέρμαχοι της αλλαγής υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο εργάσιμο ωράριο, που έχει δημιουργηθεί περισσότερο με βάση τη γεωργική εργασία παρά με την πραγματικότητα της δουλειάς γραφείου, έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και την παραγωγικότητά τους.