Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

O Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αμφισβητεί την πολιτική λιτότητας του Σόιμπλε



"Μερικές φορές θα πρέπει να θέτει κανείς το ερώτημα εάν η πολιτική ζημιά την οποία προκαλεί η πολιτική της λιτότητας βαρύνει πιο πολύ από την τήρηση αρχών", είπε ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος σε ομιλία του στο προσκείμενο σε αυτό Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ στο Βερολίνο, όπως γράφει το Spiegel.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και η καγκελάριος Μέρκελ επιμένουν να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ γυρίζει την πλάτη σε αυτή την πολιτική: η επιμονή για οικονομίες δεν βοηθά πολλές χώρες να πάνε παραπέρα κατά τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

 

Ο πρόεδρος του SPD τάχθηκε στην ομιλία του κατά της αυστηρής πολιτικής λιτότητας προκειμένου να τηρηθούν συγκεκριμένοι στόχοι ελλειμμάτων στην Ευρώπη και επομένως κατά της πολιτικής την οποία υποστηρίζουν επί χρόνια οι χριστιανοδημοκράτες Μέρκελ και Σόιμπλε.

"Δεν υποστηρίζω το απεριόριστο δημόσιο χρέος", είπε στην ομιλία του και πρόσθεσε: Δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται υπόψη και οι μεταρρυθμίσεις κατά την αξιολόγηση των ελλειμμάτων. Η ασφυκτική πολιτική της λιτότητας σε πολλές περιπτώσεις δεν βοηθά τις αντίστοιχες χώρες.

Ο Σόιμπλε και η Μέρκελ ζητούν συνεχώς δημοσιονομική πειθαρχία. Αντίσταση υπάρχει κυρίως στην νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με τις προγνώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Κομισιόν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό του Βελγίου, της Φινλανδίαςς, τη Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας και της Κύπρου θα μπορούσαν να υπερβoύν τα δεσμευτικά όρια ελλείμματος. Ιδίως στην Ιταλία τα πράγματα είναι δύσκολα: Η χώρα σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα έχει έλλειμμα 2,3% στον προϋπολογισμό του 2017, ενώ στην αρχή της φετινής χρονιάς είχε συμφωνηθεί 1,8%. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ το ανώτατο όριο είναι βέβαια το 3% του ΑΕΠ, αλλά για την Ιταλία λόγω του υψηλού συνολικού χρέους της ισχύουν αυστηρότερο όροι, καταλήγει το Spiegel.