Ζήτημα αναθεώρησης του θεσμικού καθεστώτος που διέπει το τραπεζικό σύστημα σε σχέση με την κυβέρνηση άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος για το τραπεζικό σύστημα, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του οργανισμού «διαΝΕΟσις», με θέμα "Χάρτης Εξόδου από την κρίση, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα".
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το newmoney.gr, ο κ. Δραγασάκης είπε: «Έχει διαμορφωθεί ένα πολύ ιδιόμορφο σύστημα όπου ο καθένας μπορεί να έχει ρόλο στις τράπεζες εκτός από την κυβέρνηση. Η εποπτική αρχή, ένας μικρομέτοχος κλπ. Η κυβέρνηση εκπροσωπείται από το ΤΧΣ με έναν εκπρόσωπο. Ελπίζω το σύστημα να αξιολογηθεί ξανά γιατί μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι. Και να δούμε αν παράγεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης εκτός κειμένου της ομιλίας του, καθώς και ότι πρόκειται για το πρόσωπο που έχει την πολιτική ευθύνη για τον τραπεζικό τομέα, η κυβέρνηση ανοίγει θέμα τραπεζικής διακυβέρνησης.
Βεβαίως, μεγάλο μέρος του σημερινού θεσμικού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε του Ιουλίου του '15 και η οποία οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.
Ταυτόχρονα, το θεσμικό πλαίσιο έγινε αυστηρότερο λόγω και της τραπεζικής ενοποίησης καθώς η εποπτεία του κλάδου πέρασε κεντρικά στην ΕΚΤ μέσω του SSM.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δραγασάκης είχε διατυπώσει και πάλι ανάλογες θέσεις και είχε προκαλέσει σάλο όταν δήλωσε την ανάγκη δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι φαίνεται να θέτει θέμα υποεκπροσώπησης της κυβέρνησης στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
newmoney.gr