Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 -

Κ. Χατζηδάκης: Ο λαϊκισμός μας παγίδευσε σε μια οπισθοδρομική εσωστρέφεια



Τον λαϊκισμό περιέγραψε ως έναν από τους βασικότερους λόγους που η Ελλάδα παραμένει «εγκλωβισμένη» στα μνημόνια ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση με θέμα «Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, οδηγός για το μέλλον της Ελλάδας» του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του Ιδρύματος  «Konrad Adenauer Stiftung», την Πέμπτη.

«Παρά τις μεγάλες θυσίες που κάναμε αυτά τα χρόνια, βλέπουμε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, που μπήκαν κι αυτές στα μνημόνια, να βγαίνουν από αυτά, ενώ εμείς παραμένουμε εγκλωβισμένοι. Και ένας από τους βασικούς λόγους που μένουμε εγκλωβισμένοι είναι πως ο λαϊκισμός παρέμεινε ισχυρός στη χώρα μας. Και μας παγίδευσε σε μια οπισθοδρομική εσωστρέφεια», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για κρίση με τρία πρόσωπα:

  • Μια κρίση χρέους
  • Μια κρίση ελλείμματος ανταγωνιστικότητας
  • Μια κρίση θεσμικής θωράκισης 

Όπως είπε, η λύση για έξοδο από την τριπλή αυτή κρίση «δεν εδράζεται σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις, αλλά στην κοινή λογική. Στην υιοθέτηση καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Χρειάζεται να μελετήσουμε τι πέτυχε αλλού και να δούμε πως μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας».

Όπως διευκρίνισε, «θα ήταν φυσικά αφελές να πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ακριβώς ίδια με αυτά άλλων χωρών. Όμως θα ήταν επίσης αφελές να πιστέψουμε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα λύσεις που πέτυχαν σε άλλες χώρες».

Συνεχίζοντας, επέμεινε ότι «το  πρακτικό πνεύμα, η κοινή λογική και η εξωστρέφεια είναι το πραγματικά καινούριο, όχι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και ο δογματισμός».

Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου πλαισίου αλληλεπίδρασης με τους εταίρους. Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει συνεργασία και αλληλεγγύη «όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, με συστηματική ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας».

Σημείωσε επίσης ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει ως στόχο «την Ελλάδα που θα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και θα κερδίσει με το σπαθί της τη θέση της στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Ελλάδα όχι των επιδομάτων, αλλά των ευκαιριών, στην οποία κάθε Έλληνας θα νιώθει ότι αν βάλει κάτι σκοπό και αν εργασθεί σκληρά θα πετύχει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα»