Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

Σταματά ο δωρεάν εμβολιασμός για τον ιό HPV - Ποιοί θα πληρώνουν το εμβόλιο



Σταματά από 1/1/17 ο δωρεάν εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στην ηλικιακή ομάδα των γυναικών 18-26 ετών, γενονός που σημαίνει ότι, είτε θα πρέπει να σπεύσουν οι ενδιαφερόμενες να εμβολιαστούν έως 31/12/16, είτε από τη νέα χρονιά να καλύψουν εξ ολοκλήρου το κόστος μόνες τους. 

Την επισήμανση αυτή έκανε ο Γεώργιος Κρεατσάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 10ο Αθηναϊκό Συνέδριο για την Γυναικεία υγεία και Νοσηρότητα, ο κ. Κρεατσάς εξήγησε ότι βάσει του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού από 1/1/17 σταματά ο δωρεάν εμβολιασμός κατά του ιού HPV για την ηλικιακή ομάδα των γυναικών 18-26 ετών. 

«Αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει σαν έναυσμα για τον εμβολιασμό όσων γυναικών δεν το έχουν κάνει ακόμα. Μάλιστα, στους προσεχείς μήνες θα προτρέψουμε τους συναδέλφους μας, όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική κάλυψη στις νεαρές γυναίκες στην Ελλάδα και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου» τόνισε ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και πρόεδρος του επιστημονικού συνεδρίου. 

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Δεληγεώρογλου, καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας, Ενδοκρινολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής του «Αρεταίειου», τόσο το διδύναμο, όσο και το τετραδύναμο εμβόλιο κατά του ιού HPV που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι απολύτως ασφαλή, δεν έχουν παρενέργειες, επιβάλλεται να γίνεται σε άνδρες και γυναίκες, διότι προστατεύει τόσο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και από τη μετάδοση του ιού μέσω των ερωτικών επαφών. 

«Στο Αρεταίειο έχουν γίνει μελέτες για την έναρξη του εμβολιασμού από την ηλικία των εννέα ετών και στα δύο φύλα. Εξάλλου, οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες είναι σαφής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αγοριών και κοριτσιών. Όμως, το κόστος του δωρεάν εμβολιασμού δεν είναι αμελητέο. Σκεφτείτε ότι η Αυστρία άντεξε μόλις 12 μήνες την δωρεάν χορήγηση του σε αγόρια και κορίτσια», είπε ο κ. Δεληγεώρογλου. 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου, ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV ανέρχεται σήμερα στο 40%, ενώ στην Αυστραλία αγγίζει το 95%. «Δεδομένης της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων, οι οποίοι γενικά φοβούνται τα εμβόλια, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημενοι με το ποσοστό αυτό» τόνισε ο κ. Δεληγεώρογλου.

Πάντως, πρόσφατη ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, διαπίστωνε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έναντι του ιού HPV στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και για οικονομικούς λόγους, δεδομένου ότι το κόστος έκαστης δόσης μπορεί να φτάσει και τα 145 ευρώ.

Στην Ελλάδα, τα εμβόλια HPV2 και HPV4 χορηγούνται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών σε κορίτσια ηλικίας 11 έως <15 ετών. Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά τη συμπλήρωση του 15ουέτους, χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου. Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των έξι μηνών απαιτείται και 3η δόση μετά τους έξι μήνες.

Κι ενώ στην χώρα μας εν μέσω οικονομικής κρίσης πληθυσμιακές ομάδες καλούνται να καλύψουν από την τσέπη τους το κόστος του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που ενδείκνυται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και την πρόληψη άλλων καρκίνων και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό, στις ΗΠΑ κυκλοφορεί ήδη το 9-δύναμο εμβόλιο κατά του HPV. 

«Αναμένεται να φέρει μεγάλη αλλαγή στον τομέα της πρόληψης και παράλληλα με τις νέες μεθόδους δευτερογενούς πρόληψης, που αν εφαρμοστούν σωστά, ιδανικά θα δώσουν τέλος στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και άλλων καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής σε γυναίκες και άνδρες», υπογράμμισε ο κ. Κρεατσάς. 

Αναφερόμενοι οι ομιλητές στην υπόλοιπη θεματολογία του συνεδρίου σημείωσαν ότι φέτος υπάρχουν συνεδρίες για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, περιλαμβανομένων των προσφύγων-μεταναστών, στον τομέα της μαιευτικής, της γυναικολογίας, αλλά κυρίως της πρόληψης των ανεπιθύμητων κυήσεων και της ολοκλήρωσης της εγκυμοσύνης για την απόκτηση ενός υγιούς παιδιού. 

Και φέτος, στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθεί το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχικής το 2014 οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 1,7%, ενώ οι γεννήσεις μείωση κατά 2,1%.  

«Άνδρες και γυναίκες προσέχουν περισσότερο πια σε ότι αφορά την αντισύλληψη, οι εκτρώσεις έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, ενώ και οι εφηβικές κυήσεις δεν είναι συχνό φαινόμενο. Όμως, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον οικογενειακό προγραμματισμό και φυσικά η αλλαγή της θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των γεννήσεων στη χώρα μας» είπε ο κ. Κρεατσάς. 

Τέλος, από τη θεματολογία του συνεδρίου ξεχωρίζουν οι συνεδρίες που αφορούν τα ανατομικά προβλήματα του γεννητικού συστήματος των γυναικών και ήδη σύμφωνα με πρόσφατα διεθνή στοιχεία οι μεταμοσχεύσεις μήτρας έχουν συντελέσει σε γεννήσεις επτά παιδιών από τις ασθενείς αυτές. 

Σύμφωνα με τον κ. Κρεατσά ένα στα 4.000 κορίτσια γεννιέται με ανατομικά ελλείμματα στο γεννητικό του σύστημα. Στην Ελλάδα μάλιστα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 254 επεμβάσεις για την αποκατάσταση των ανωμαλιών αυτών, κυρίως για τον σχηματισμό κόλπου, ενώ στο στόχαστρο των επιστημόνων είναι και η πραγματοποίηση μεταμόσχευσης μήτρας επί ελληνικού εδάφους.