Ενώπιον επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων σταθερότητας και προστίμων βρίσκονται Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς αμφότερες χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου απέτυχαν να κρατήσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το ανώτατο όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Όπως είχε ανακοινωθεί στην επικοινωνία της Επιτροπής στις 18 Μαΐου, η Επιτροπή έλαβε σήμερα μια απόφαση σχετικά με την δημοσιονομική κατάσταση των δύο κρατών, καθώς η Πορτογαλία συνεχίζει να διατηρεί ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα για το 2015 και η Ισπανία βάση των προβλέψεων δεν προβλέπεται να πιάσει τον στόχο του ελλείμματος για το 2016.
Το ζήτημα θα περάσει τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα αποτελέσει και κύριο ζήτημα συζήτησης του Euroworking Group (του προπαρασκευαστικού οργάνου του Eurogroup), του Eurogroup τη Δευτέρα 11 Ιουλίου αλλά και στο EcoFin στις 12 Ιουλίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει συνεπώς το ύψος του προστίμου που θα αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες, το οποίο όμως ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί άφησε να εννοηθεί πως δεν θα είναι μεγάλο και θα ζητήσει επίσης και θα δώσει εντολή στην Επιτροπή για επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει οι δύο χώρες να εφαρμόσουν για να αποφύγουν νέες κυρώσεις.
Οι συνθήκες προβλέπουν πως η Ισπανία και η Πορτογαλία θα λάβουν νέες διορίες για να τιθασεύσουν τα ελλείμματά τους και η Επιτροπή θα παραθέσει ένα νέο δρόμο μέτρων για κάθε χώρα έτσι ώστε να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει συμμόρφωση στο κατάλληλο χρονικό διάστημα, τότε οι δύο χώρες θα βρεθούν μπροστά σε νέα πρόστιμα και κυρώσεις από την ΕΕ.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η μείωση των ελλειμμάτων είναι προϋπόθεση για ανάπτυξη και πως το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέχει κίνητρα για την ομαλή λειτουργία των οικονομιών της Ευρωζώνης.
Πάντως σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Λετονός αντιπρόεδρος δήλωσε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως έχουμε να κάνουμε με χώρες που βρίσκονταν σε οικονομική κρίση μέχρι πρόσφατα, συνεπώς θα ληφθεί υπόψη σχετικά με τα πρόστιμα».
Από τη πλευρά του ο Γάλλος Επίτροπος για θέματα οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Επιτροπή είναι θεματοφύλακας των συνθηκών και πράττει ανάλογα με το τι έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες και πως το Συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα ελλείμματα των δύο αυτών χωρών.